emlőrák - nyirokcsomó áttét?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnál 2011 májusában rosszindulatú emlődaganatot találtak (HER-2 pozitív) . 3 kemoterápia után októberben megműtötték, eltávolították a daganatot és ugyanarról az oldalról 11 nyirokcsomót is, amelyek közül mindössze 1-ben igazolódott áttét. Januárban 30 sugárkezelést kapott, azóta hormonkezelést kap. Utoljára júniusban volt mammográfián, ahol mindent rendben találtak. Most azonban a múlt héten PET/CT-re küldték magasabb tumormarkerek miatt. A lelet az ellenkező oldalon (tehát nem azon, ahol műtötték) 1 db met.-re utaló 10 mm-es nyirokcsomót ír le. A kérdésem az lenne, hogy 5 hónappal a teljesen negatív mammográfia után (ahol természetesen az ellenkező oldalt is vizsgálták) lehetséges-e, hogy áttét jelent meg és mindössze 1 db nyirokcsomóban? Mennyire ad pontos "képet" a PET/CT? Illetve ír még a lelet a csigolyáiról is... az összefoglaló vélemény az, hogy a csigolyák pontosabb megítélése érdekében MR vizsgálat javasolt. Kb. 2 hete volt anyukám csontszcintigráfiás vizsgálaton, ahol szintén leírták ezeket az elváltozásokat, és RTG-re küldték. A 2 vizsgálat alapján az onkológus azt mondta, hogy a csigolyákon met. nem igazolható, degeneratív folyamat a valószínűbb. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy '98-ban autóbalesete volt, és 2 helyen tört/zúzódott a gerince, és mindig ezen a 2 helyen írnak le elváltozásokat. Ön szerint lehet összefüggés? Vagy a PET/CT csak a rákos elváltozásokat "jeleníti meg"? Tehát ami a PET/CT-n látszik (csigolyák és nyirokcsomó) , az egyértelműen áttétre utal? Tudom, hogy biztosat csak a biopsia után lehet mondani, valószínűleg most ez fog következni. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Laki András válasza PET CT témában

Kedves Kérdező!

A PET/CT egy nagyon érzékeny vizsgálati módszer, vagyis ezen belül a PET

(pozitron emissziós tomográfia) része, de a szövetekben tulajdonképpen nem

magukat a daganatos sejteket mutatja ki, hanem az izotóppal megjelölt cukor

felhasználása alapján a fokozott cukor-anyagcseréjű sejteket ábrázolja nagy pontossággal. A gyakorlatban sokszor a ráksejtek fokozott anyagcseréje okoz pozitivitást, de előfordulnak

más esetek, amikor nem daganat, hanem például egy gyulladásos folyamat mutatkozik

a PET/CT-n kórosnak. Az Ön édesanyja esetében elképzelhető, hogy a nyirokcsomó a mammográfia óta nőtt, és ezért nem látszott akkor, vagy látszott, de nem volt még kóros méretű - ebben a 10 mm a határ. A korábbi daganathoz képest ellenoldali nyirokcsomó pozitivitás mindenképpen komolyan veendő, célzott ultrahang vizsgálata, biopsziája illetve citológiai vizsgálata, valamint az azonos oldali emlő újbóli átvizsgálása indokolt - ultrahanggal, esetleg újabb kontroll mammográfiával. A gerincen lévő eltérések így látatlanban nehezen értelmezhetők; a törések a trauma után halmozzák az izotópot, de ennyi évvel a sérülés után ez már kevésbé valószínű; lehetséges viszont, hogy azóta volt valamilyen sérülése vagy tényleg emellett gyulladásos folyamat áll fenn. Lehet, hogy az MRI vizsgálat valóban közelebbi információt ad a csigolyákban lévő eltérésről.

Kérdés: 2012. december 04., 14:42; Megválaszolva: 2012. december 08., 16:41
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Tüdő daganat
Jó napot kívánok, anyukamrol lenne szó, most volt pet CT én, tüdő daganat gyanújával. Legyenszives megmondani nekem hogy mit jelentenek ezek a szavak...
PET-CT vizsgálat kérdése
Tisztelt Szakértők! Eléggé aggódós, hypochander típus vagyok, ezért szeretnék PET-CT vizsgálatot végeztetni természetesen önköltségen. Mik a...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...