Járulékos lép?

Kedves Dr! CT vizsgálatomon megállapították, hogy a léphilus előtt, azzal megegyező denstitású és korai artériás fázisban halmozású, 20 mm átmérőjű képlet, járulékos lépnek felel meg. Ez mit takar? Kell-e foglalkoznom a továbbiakban ezzel a megállapítással? Valamint Lobus venae azygos, azygos lebeny ábrázolódik. Válaszát előre is Köszönöm.

Dr. Laki András válasza járulékos lép témában

Kedves Kérdező!

A járulékos lép (egyesek melléklépnek nevezik) egy fejlődési variáció, annyit jelent, hogy a lép körül elvben bárhol a lép szövetéből kisebb-nagyobb szigetek fejlődnek ki. Az Ön esetében a leggyakoribb helyen, a lép hilusában, azaz a belső oldalán az erek becsatlakozása helyén van. A mérete néhány millimétertől 1-2 cm-ig szokott terjedni, ritkán kissé nagyobbak is megfigyelhetők. Nincs velük semmi teendő, teljesen ártalmatlan jelenség, a modern vizsgálómódszerek elterjedése óta gyakran látjuk. (Jelentősége csak azon betegek esetén van, akinek vérképzőszervi betegsége miatt el kell távolítani a lépét, akkor ezeket a szigeteket is ki kell venni, különben a lép szerepét átveszik és a műtét hatástalan lenne) .

A másik leírt jelenség szintén egy fejlődési variáció: előfordul, hogy a mellkasban mélyen futó egyik véna (ez a vena azygos) mentén vékony mellhártya sövény fejlődik ki, és ez járulékos tüdőlebenyhez hasonló képet ad; a lebeny latin neve a lobus. Vagyis: a vena azygoshoz tartozó lebeny. Mivel a röntgen- és CT felvételeken jellegzetes képet ad, meg szokták említeni. Nincsen semmi jelentősége, a területen esetleg végzendő operációk, technikáját befolyásolhatja.

Ezek tehát nem kóros állapotok, nem kell foglalkozni velük a továbbiakban.

Kérdés: 2012. november 16., 15:15 ;Megválaszolva: 2012. november 16., 17:15
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
MR vizsgálat értékelése
Kedves Doktornő/Doktorúr, Kéz,láb,arc biszergés zsibbadás miatt jártam MR vizsgálaton. Legyen kedves segíteni az MR kiértékelésében illetce...
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...