Koponyaröntgen kisgyereknél

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Milyen mértékben kell tartanunk bármilyen káros hatástól, akár a távolabbi jövőben is, ha 2 év körüli kisfiamnál koponyaröntgent készítettek? Esetlegesen milyen jellegű kockázatokkal kell számolni? Sajnos, ahol lakunk (távvezeték mellett) , ott valamivel nagyobb az elektromágnesesség is, mint másutt, ezért különösen féltem őt a gyerekkori rosszindulatú megbetegedésektől. (Nyilván ez utóbbi összefüggés nem bizonyított, csak lehetséges veszélyforrás.) Különösen bánt, hogy röntgenre vittem őt, mert nagy valószínűséggel indokolatlan volt, szimpla leesésről volt szó, ami nem járt utána semmi rendkívüli tünettel. Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza gyermek koonyaröntgen vizsgálata témában

Kedves Kérdező!

Nincs mitől aggódnia, egy koponyaröntgen-felvétel nem jár az egészségre

károsnak tekinthető sugárzással.

Az, hogy egy röntgenvizsgálat, vagy bármilyen más vizsgálat indokolatlan volt-e,

sokszor csak utólag derül ki. Egy "negatív" vizsgálat is járhat

haszonnal - sok esetben elkerülhető a további kivizsgálás, kórházi

befekvés, felesleges műtét stb. A sugárterheléssel járó vizsgálatok esetén

az elrendelő orvosnak kell mérlegelnie a betegségből, sérülésből

származó kockázatot és sugárterhelés esetleges kockázatának viszonyát és

ezek szerint kérheti a vizsgálatot. Hangsúlyozni kell, hogy még a többszöri

röntgenfelvétel sem jelent ismereteink szerint kimutatható

egészségügyi kockázatot. Ma már vannak olyan

vélemények is, hogy egy banális fejsérülés esetén, egyéb tünetek (eszméletvesztés, idegrendszeri tünetek) nélkül nem szükséges a koponya röntgenfelvételét elkészíteni, viszont súlyos esetben CT vizsgálatot kell végezni.

Kérdés: 2012. szeptember 26., 16:39; Megválaszolva: 2012. szeptember 30., 20:57
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mri kontrasztanyaggal
Tisztelt Doktorúr! Feleségemnél nagy valószínűséggel SM megbetegedést diagnosztizáltak, de még nem 100% - os a diagnózis. Korábban...
Mri-lelet kiértékelése
Feleségem Röntgen felvétel után "Radiológiai eredmény A jobb fibula proximális harmadán mintegy 22 mm hosszúságú szakaszon a corticalis és a...
Nevetésre hasprésre mi mozdulhat
Kedves Doktorúr! Nagyon profi a válasza! Hasprésre, nevetésre, köhögésre belső szervek elmozdulásának érzése hasüregi belső sérvet igaza van...
Nyaki nyirkocsomó
Tisztelt Doktor Úr! Páromnak kb 2 hónapja a nyak bal oldalán egy hosszúkás (3-4 cm) kiterjedésű duzzanat található, ami sem nem nő, de nem is...