tisztelt Szakorvos! Szeretném tudni mit jelentenek ezek az eredmények?

rtg.felvétel: lumbalis gerinc 2ir+sacroiliacalis rés AP ir. lelet: kissé elsimultabb lumbalis lordosis,.enyhe ívű jobbra convex scoliosis. A csigolyákon néhány diszkrét peremszéli megnyúlástól eltekintve érdemi kóros nem látható. A csigolyatestek és a porcrések tágassága megtartott. A kisízűletekben caudál felé fokozodó tendenciát mutató arthrosis. Jobb oldalon az SI rés különösen a középső harmadban kissé szűkebb, csaknem teljes lefutásban finoman egyenetlen kontúrú. A felső és középső harmadban enyhe subchondralis sclerosis is megfigyelhető. Bal oldalon kóros rtg. morfológiai eltérés nem különíthető el. Továbbiakbanizótop vizsgálatot kérnek!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza gerinc rtg témában

Tisztelt Kérdező!

A röntgenvizsgálat az ágyéki gerincről és a keresztcsont-csípőcsontok ízületeiről készült. A lelet szerint az ágyéki gerinc normális görbülete kissé csökkent és enyhe, a jobb oldal felé domború gerincferdülés látható. A csigolyákon leírt eltérések enyhe fokú degeneratív (terheléses eredetű) mészfelrakódásokra utalnak. A csigolyák közötti ízületekben is leírt arthrosis is túlterheléses eredetű elváltozást jelent. A keresztcsont-csípőcsont ízületének rését írják jobb oldalon kissé szűkebbnek és itt az ízület pereme mentén láttak enyhe mésztöbbletet. Ezek az utóbbi jelek gyulladásos folyamatra utalhatnak, ezért javasolhatták az izotópvizsgálatot, amely aktív gyulladás kimutatására érzékeny.

Kérdés: 2012. szeptember 25., 23:01; Megválaszolva: 2012. szeptember 26., 17:15
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat