• RTG jelentése, értelmezése.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktórnő/Úr! Leletem értélmezésében kérném segítségét. A lumbalis lordosis ive megratott. Az S.I. csigolya lumbalisalt. Mérs. fokú balra convex scoliosis, jobra irányuló torsioval. A praesacralis rés egészben kp. fokban, a többi ív. rés dorsalisa mérs. szükebb. Számottevő felrakódás nem látható. Az alsó szakaszon a kisizületekben mérs. fokú arthrosis. A panaszom derékfájással indúlt, majd a bal combon lefelé egészen a lábszár külső részéig fájdalom, és zsibbbadás társúl. Köszönöm előre a választ.

        Dr. Bálint Anita válasza a gerinc rtg témában

        Tisztelt Uram! Az ágyéki gerinc élettani görbülete megfelelő. Az első keresztcsonti csigolya lumbalizált, amely eltérés egy fejlődési variáció, születés óta ott van. Az első csigolya (a legfelső keresztcsonti csigolya) másként fejlődött magzati korban, min az alatta lévő keresztcsonti csigolyák: úgy néz ki mint egy ágyéki csigolya. Az álízület olykor okozhat panaszt, de egyáltalán nem kell folyamatosan fájnia. Scoliosis: magyarul gerincferdülés, az ágyéki gerincszakaszon van egy kisfokú balra irányuló gerincferdülés, jobbra irányuló torzióval-csavarodással. A praesacralis rés az utolsó ágyéki csigolya és első keresztcsonti csigolya közötti rés, beszűkülve azért van, mert a csigolyák közötti porckorong ellapult, így nem tartja ki a normális résmagasságot. Emellett a többi ágyéki csigolya közötti rés is szűkebb, feltételezhetően itt is a porckorongok betegek, laposabbak. Számottevő felrakódás a csigolyákon nincs, tehát még a folyamat nem ért el oda, hogy az instabillá vált szegmentumokat a csigolyák kapocsképződéssel vagy meszesedéssel kezdenék el stabilizálni. Alsó szakaszon a kisízületekben mérsékelt fokú kopás jelei láthatóak. Érdemes lenne panaszaival reumatológust felkeresni, gyógytorna, elektroterápiás és fizioterápiás kezelések kiírása céljából. Illetve gyógyszereket, mint pl. nem szteroid gyulladáscsökkentőket és izomlazítókat a háziorvos is tud receptre felírni. Emellett B-vitamin komplex 3x1 tbl. és magnézium is szedhető (Magnosolv 1x1 tasak). Emellett reumatológus indikálhat ágyéki gerinc CT vizsgálatot is, gerincsérv fennállásának tisztázása céljából. Ha hamarabb sikerül időpontot szerezni Ideggyógyászatra (Neurológiára) oda is kérhet beutalót, A RTG felvételen látható eltérések és a klinikai panaszok között nincs egyenes arányosság, vannak olyanok akiknél már kismértékű eltérések is panaszokat okoznak, másoknál igen durva eltérések sem okoznak panaszt. Az Ön esetében a kapocs és csőrképződések még nem kezdődtek meg, így zsibbadásos panaszait valószínűleg (kezdődő) porckorong sérv okozza. Ha állapotában hirtelen rosszabbodás következik be, zsibbadás fokozódik, mindenképpen azonnal Idegsebészeti szakambulanciát kell felkeresni, azonnali szakvizsgálat miatt, ágyéki porckorongsérv kizárása és műtéti szükségesség megítélésének céljából. Üdvözlettel:

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. szeptember 20., 17:14; Megválaszolva: 2018. szeptember 27., 11:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: