• Gerinc rtg

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! Lumbágó gyanúval küldtek Gerinc rtg.-re. Ma vettem át a leletet de a neurológushoz csak Januárra kaptam időpontot. Szeretnémkérni hogy értelmezzék nekem a lelet tartalmát. "A lumbalis lordosis kiegyenesedett. A csigolyák corpusai épek. Az L. V-S. I. intervertebralis rés beszűkült." Mivel olyan a munkám hogy fizikai része is van muszály lenne tudnom hogy mennyire vigyázzak munka közbe. Megtisztelő válaszukat köszönöm.

        Dr. Bálint Anita válasza a gerinc rtg témában

        Tisztelt Uram! Az ágyéki szakaszon kiegyenesedett az élettani gerinc hajlat. A csigolyák teste ép, nincs rajta benyomat, csőrképződés, illetve benyomódás- mely csigolya betegségére, vagy akár a csigolya összeroppanásra utalhat. Az utolsó ágyéki csigolya és az első keresztcsonti csigolya közötti rés beszűkült, itt nagy valószínűséggel a porckorong össze van lapulva. Az, hogy a porckorong elváltozása mennyire súlyos, csak kitüremkedés avagy már sérvesedés is van, csak MR vagy CT vizsgálattal lehet eldönteni. A klinikai tünetekről nem tett említést, mindenesetre érdemes lenne gerinckímélő életmódot tartani, nehéz súlyok emelését, cipekedést, gerincet csavaró mozgásokat egyenlőre kerülni. Lehetőség szerint gyógytornász felkeresése, úszás, illetve napi 2 órát meg nem haladó gerincfűző viselése megpróbálható. Tisztelettel:


        Kérdés: 2018. december 20., 11:46; Megválaszolva: 2018. december 27., 13:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: