Sella Mr /2012. 09.

Tisztelt Dr. Laki András! Tavaly Sella Mr (2011.05.14) jeligével kerestem fel Önt, több levelet is váltottunk. Amit nagyon köszönök, Ön volt az aki segített megérteni az agyalapi adenoma jelentését. Akkor a másodlagos ciszta csak nagyon apró volt. Azóta voltam Mr-en és kiderült, hogy nőtt némileg a ciszta, amelyik a hipofízis nyél mögött van most 4mm-es.Ezenkívűl: a cystáktól ventrálisan az állomány homogén halmozást mutat. Szeretném megkérdezni, hogy ez a ciszta milyen jellegű, mi a neve? .Próbáltam neten rákeresni, de nekem ez nem sikerült.Nem tudom beazonosítani a nyél mögötti területet.Kérem válaszoljon nekem, mert szeretném tudni mi ez a fejemben! Milyen gyorsan nő ez a cysta és mi várhatő Ön szerint a jövőben? Ettől fáj a fejem és vagyok nagyon fáradt vagy nincs ehez köze Ön szerint? Sajnos csak fél év múlva tudok (időpont) visszamenni az orvosomhoz a telefont meg nem veszi fel.Ezért fordulok ismét Önhöz.Elnézést kérek a hosszú levélért! Köszönöm előre is a válaszát! További szép napot! Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza sella MR témában

Tisztelt Kérdező!

Nehezet kérdez azzal, hogy a cisztának mi a neve. A hipofízisben és

környékén többféle ciszta fordulhat elő, a leggyakrabban a korábban is

említett, elfolyósodott belsejű (degenerált) adenoma, vagy többek között

arachnoid (az agy pókhálóhártyájának lesüllyedése miatti, agyvizet

tartalmazó) ciszta, dermoid, epidermoid vagy Rathke-tasak ciszta, utóbbi egy

fejlődési rendellenesség. Ezek elkülönítése egymástól MR vizsgálattal is

nehéz, valamennyi sorozatot látni kellene, így látatlanban nem is vállalkozhatok rá.

Kérdéses, hogy ilyen kis méretben van-e ennek jelentősége.

A nyél mögötti terület a hipofizis hátsó lebenye, a neurohipofizis, ami nem hormotermelő, hanem a

felette lévő, hipotalamusz nevű agyi területben termelt hormonok tárolására

szolgál.

A hipofizis nyél mögötti hátsó ciszta előző méretét nem írta, de nyilván

összehasonlították és eszerint találták azt hogy némileg nőtt. Mivel az első

vizsgálata óta eltelt két év, gyors növekedésről nem lehet beszélni. A nagyobbik ciszta méretét most nem írta,

ezek szerint nem változott? . A

fejfájása lehet hogy összefügg a cisztával, a fáradság ettől inkább független,

nagyon sok tényező okozhatja. Próbáljon mindenesetre valamikor beszélni a

kezelőorvosával (esetleg munkatársainál érdeklődjön, mikor érhető el) , de

néhány hét esetleg 1-2 hónap bizonyára nem számít a további teendők

irányában.

Kérdés: 2012. szeptember 06., 22:59; Megválaszolva: 2012. szeptember 12., 07:17
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat