Cysta vagy daganat?

Édesapám ma volt ultrahangos vizsgálaton mivel daganatra gyanakodnak, de elég érthetetlen mert, nem lehet az eredményen eligazodni.Bemásolom önnek: A pm. lebenyek nagysága, szerkezete megtartott. Mko. egy-egy apró, bal oldalon egy 6 mm-es cysta megfigyelhető. A nagy nyálmirigyek épek. Bal oldalon submandibularisan, illetve a nagyerek mentén a felső harmadban több, 5-15 mm-es ovoid lgl. detectálható, szerkezetük nem tűnik pathalógiásnak. A szövettan eredményét még várjuk.Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza cysta és daganat témában

Tisztelt Kérdező!

A leletben leírtak nem utalnak arra, hogy daganatra gyanús elváltozást

mutattak volna ki. A pm a pajzsmirigy rövidítése, ebben egy-egy apró cystát

(folyadékkal telt kis képletet) láttak, ami a pajzsmirigyben viszonylag gyakori és nagy

valószínűséggel ártalmatlan elváltozás. A submandibularis, vagyis az állcsont alatt és a nyaki nagyerek mentén ovoid (ovális) nyirokcsomók voltak láthatók (a lgl, a lymphoglandula vagyis nyirokcsomó rövidítése) . A nyirokcsomók kóros jellegének a megítélése a képalkotó módszerekkel a nagyságuk és a szerkezetük alapján történik. Azt a

leletben megírják, hogy szerkezetileg nem tűnnek kórosnak. A méret leírás

szerint egy részük lehet a normálisnál nagyobb (10 mm a normális méret határa, ha ez a rövidebb, keresztben mért átmérője) . Ez azonban még nem jelent egyben daganatot, gyulladástól is megnőhet egy nyirokcsomó.

Az nem derült ki a kérdésből hogy tulajdonképpen miért készült a vizsgálat, milyen elváltozásból vettek szövettant - a nyirokcsomóból, vagy máshonnan -

de az eredménye bizonyára fontos lesz a további teendők meghatározásában.

Kérdés: 2012. szeptember 05., 19:09; Megválaszolva: 2012. szeptember 06., 22:02
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Nevetésre hasprésre mi mozdulhat
Kedves Doktorúr! Nagyon profi a válasza! Hasprésre, nevetésre, köhögésre belső szervek elmozdulásának érzése hasüregi belső sérvet igaza van...
Nyaki nyirkocsomó
Tisztelt Doktor Úr! Páromnak kb 2 hónapja a nyak bal oldalán egy hosszúkás (3-4 cm) kiterjedésű duzzanat található, ami sem nem nő, de nem is...
Szigmabél megtörés
Tisztelt Doktorúr! Valami belső sérvem lehet, mert érzem néha mintha mozdulna bent valami, ugye a sérvtömlő mozgását észreszokták venni. De...
Mr elemzése
Szép estét kívánok! Édesanyjám volt mr vizsgálaton és nem tudjuk értelmezni a szöveges értékelést ebben szeretnék segítséget kérni, hogy mi...