MR lelet értékelése

Tisztelt Doktor úr/úrnő! Az alábbi mr leletet kaptam a mai nap kézhez, de mivel külföldre utazom, már nem tudtam időpontot kapni a reumás orvoshoz, aki az mr-re beutalt. Kérem szíveskedjenek megírni a lelet eredményét. Előljáróban még annyit, hogy októberben volt gerincsérv műtétem, és azóta is nagyon nagy fájdalmaim vanna. Sagittalis Tl, T2 súlyozott, coronalis T2 és axialis T2 súlyozott, résre döntött mérések készültek. A vizsgálóberendezés tipusa Siemens Magnetom Harmony IT A lumbalis lordosis íve megtartott,. A csigolyatestek mgassága megtartott, szerkezetük zsíros degeneráció jeleit mutatja, a peremeken spondylosis ábrázolódik. Kisizületi arthrosis jelei figyelhetők meg. Az LI csigolya az LII-n kb. 5 mm-re (GRADEI) hátrébb csúszott. A DXI-DXII-LI-LII discus jeladása, magassága csökkent, egybekben az intervertebralis discusok magassága, szerkezete megtartott. DXII-LI discuson bal paracentrlis kb. 7 mm-es szélességű hernia látható, mely a durát medellálja, a canalis spinalist szúkíti, a caudarostokat deformálja. Az itt kilépő bal gyököt szintén komprimálja. Az Li discuson körkörös előboltosulás látható, mely centralisan herniát képez. A hernia a rés alá csúszik néhány mm-re. Az itt kilépő bal gyököt nem bántja, a jobb kilépő csököt eléri. Az LII discuson bal oldali mediolaterális előboltosulás látható, mely a kilépő gyököt nem bájtja. A conus az LII csigolya alsó zárólemezéig ér, jelmenete szabályos. Sacroileitisre utaló jel nem látható. Véálemény: Retrolisthesis Li/LII Spondylosis, spondylarthrosis. Secunder canalis spinalis stenosis. Discus előboltosulások és hernia a jelzett szakaszon. Nagyon szépen köszönöm előre is válaszukat. Üdvözlettel Kalikin Józsefné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza gerinc MR témában

Kedves Kérdező!

Az MRI lelet lényege: Az alsó háti és felső ágyéki csigolyái között 2 magasságban is gerincsérvre utalóan porc probléma igazolható, ez bal on nyomja az idegszálat. Az alsó háti csigolyái nem szabályosan a többi felett helyezkednek el, hanem kissé hátrafelé csúsztak, ami fájdalmat, és alsó végtagi panaszokat okozhat a derékfájdalmon kivül. Idegsebészeti megitélés szükséges. Addig is járjon rendszeresen úszni, de főként háton ússzon, és izomlazitó krémeket használjon a derekára.

Kérdés: 2012. augusztus 07., 17:40; Megválaszolva: 2012. augusztus 09., 23:54
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
Röntgenfilm2
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát a korábbi kérdésemre! Az előző kérdésemből kimaradt, hogy oldal irányban állásnál...
Röntgenfilm
Tisztelt Doktor Úr! Pár hete voltam nyaki gerinc röntgen vizsgálaton. Elég közel álltam a fekete röntgenfilmhez, amire a sugár vetült. Amikor...