• Mit jelenthet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!MR vizsgálaton voltam a napokban de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: A nyaki lordosis kiegyenesedett.A csigolyák magassága megtartott. A zárólemezek alatt mérsékelt Modic II. degenerációra utaló jeladásbeli eltérés figyelhető meg. A C. V.- VI. csigolya egymás felé néző zárólemezei alatt ventralisan diszkrét csontvelő oedema észlelhető. A Th. V. csigolyatestben körülírt haemangiomának megfelelő jeladásbeli eltérés figyelhető meg. A canalis spinalis normális tágasságú. A myelon jeladása szabályos, craniospinalis átmenetben ép viszonyok láthatók. Foramen szűkületre utaló jel nem látszik. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben a nyaki csigolyákon főleg olyan elváltozásokat írtak le, amelyek a porckorongok túlterheléses eredetű, degeneratív folyamataiból származnak. Ezek közül frissebb az V-VI. csigolyák egymással szomszédos részein lévő károsodás, mely a csigolyákban lévő csontvelő elülső részében enyhe ödémával (folyadék felszaporodással) jár. A többi csigolyában már régebb óta áll fenn a folyamat, itt a csontvelő zsírtartalma növekedett meg, ezt jelzik Modic II degeneráció néven. A szöveg nem tért ki részletesen magukra a porckorongokra, arra, hogy magukon a korongokon milyen mértékű elváltozások, ellapulások, elődomborodások vannak-e. Annyi bizonyosnak látszik, hogy olyan sérvet nem láttak, amely a csigolyák közötti résekben a kilépő idegeket nyomná és a porckorongok valószínűleg a gerinccsatornában sem okoznak számottevő benyomatot - erre utal "a canalis spinalis (gerinccsatorna) normális tágasságú" megállapítás. Az V.csigolyában leírt haemangioma egy jóindulatú daganat-féleség (nem igazi daganat, inkább fejlődési zavar), aminek legtöbbször nincs jelentősége, illetve fontos szempont, hogy mekkora részt foglal el a csigolyatestből. Ezt a felvételek megtekintésével lehet megmondani. A gerincvelő és a koponya-gerinccsatorna átmenete szabályos. Összességében valószínűleg több porckorongra terjedően lehet valamilyen fokú károsodás, melyek a kilépő idegeket nem nyomják, de a porckorongokkal szomszédos területeken a csigolyákban a leírt eltéréseket okozza. A kiegyenesedett lordosis a nyaki gerinc normális,élettani görbülete szűnt meg. A leírt eltéréseken kívül a panaszok, tünetek határozzák meg a terápiát, ezért konzultáljon a kezelőorvosával.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 02., 12:46; Megválaszolva: 2011. november 03., 23:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Rendszeresen, évente járok mammográfiára illetve mell ultrahangra. A mostani vizsgálat eredménye : jobb mell 8mm mikromész. Nagyon megijedtem. A doktornő mr vizsgálatot javasolt. Amúgy is nagyon pánikos típus vagxok. Most mi lesz?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés