Vérveszteség pótlása

Férjem 71 évesen ápr.1-én gyomorvérzést kapott. A vérzés nagymennyiségü vérhányással járt. Sikerült a lokális vérzéselállitás, 3 palack vért is kapott.3 napja már itthon van, de nagyon gyenge, erótlen. A kiadott zárójelentésen a laboreredmények nem mutatnak romlást, stabilak.de a hemoglobin 90-es. Kérdésem: miért nem adhatnak a kórházban annyi vért, hogy elérje a minimális130-as értéket? /az osztályos orvos szerint nem adhat/ Mi a tanácsa a felerősitő terápiára annak ismeretében hogy férjem cukros is/2-es, tablettás, 7-11-es értékek/, igy duplán diétás étrendet kell tartani. Utólagos vérpótlás már nem jöhet szóba? Egyébkén most történt először, és azt sem tudtuk, hogy fekélye van. Aszpirin protekt-et szedett, amiről most azonnal leállitották. Mást fog helyette kapni! A vérhigitót azért szedetik, mert 13 évvel ezelőtt volt infarktusa. Várom tanácsukat, javaslataikat.

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérpótlás témában

Sajnos az Aszpirin szedése mellett ez a szövődmény előfordul, de egy esetleges újabb infarktus megelőzéséhez ez egy szükséges, gyakran alkalmazott gyógymód.

Hirtelen vérveszteségnél mindig csak annyi vért pótolunk, amennyi a közvetlen életveszély elhárításához szükséges. Ennek több oka is van, ezek közül a legfontosabbak:

- Minden palack vér újabb szövődmények forrása lehet (ahány palack, annyi véradó vére, minél több, annál több keresztreakció léphet fel) .

- Minél magasabb a Hgb szint, annál nagyobb az esély trombózis fellépésére. Amikor elvesszük az Aszpirint, az alacsonyabb Hgb szint bizonyos mértékig védelmet ad egy újabb infarktus vagy trombózis fellépése ellen.

- Minél több vért kap valaki, annál jobban visszaszorul a saját vérképzése, annál több időt vesz igénybe a teljes gyógyulás.

- Ha nincs már közvetlen életveszély, van idő arra, hogy a szervezet saját maga termelje meg a szükséges vérmennyiséget.

Ehhez pillanatnyilag legfontosabb az elveszített vas pótlása, amit egyrészt magas vastartalmú élelmiszerek fogyasztásával lehet elérni (máj, vörös húsok, paradicsom, paprika, cékla - ezek cukorbetegek által is szabadon fogyaszthatóak) , másrészt mesterséges vaspótlásra is szükség van gyógyszerek vagy vastartalmú multivitaminok, táplálékkiegészítők által.

Bő folyadékfogyasztás, fokozatosan növekedő testmozgás, a cukorbeteg diéta megtartása melletti bőséges vitaminfelvétel biztosítja a felépülést, amihez azért egy ilyen komoly vérveszteség esetében idő és türelem is kell.

Üdvözlettel, minden jót kívánok Önöknek:

Kérdés: 2011. április 13., 08:21 ;Megválaszolva: 2011. április 14., 10:22
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt