Hemokromatózis?

A legutóbbi három vérvételem eredménye majdnem tökéletes. Egyetlen csillagot kapok mindig, mégpedig a vas eredményre: több, mint a normál tartomány: 28, 8 umol/l. Van-e okom aggodalomra? Érdemes-e kutakodni esetleges hemokromatózis irányba? Ha nincs okom aggódni, akkor is szeretném csökkenteni a vasszintet, például véradással. Sajnos úgy tudom Rexetinnel nem adhatok vért.. (napi egyszer 20 mgr-ot szedek). Jól tudom? Köszönöm válaszát!

Dr. Molnár Anna válasza hemokromatózis témában

Kedves Kérdező! Először is szeretném megnyugtatni, hogy az Ön vas szintje gyakorlatilag a referencia tartomány normális felső értékének felel meg (nőknél átlagosan: 6, 6-26 µmol/L), az Ön labor értéke ettől nem tér el szignifikáns mértékben! Emellett ismerni kellene, hogy milyen a többi véralkotó paramétere, önmagában „nehéz egy értéket értelmezni”. Fontos tudni a táplálkozási szokásait, hogy előzőleg szedett-e vaskészítményt! Valóban van a szervezetnek ún. vastúlterheléssel járó állapota, amit hemosziderózisnak, ill. hemokromatózisnak neveznek (utóbbinak akkor nevezik, ha a vaslerakódás szöveti károsodást is okoz, vagy a szervezet vastartalma meghaladja az 5 g-ot. neveznek.) Ez egy örökletes megbetegedés. Hemosziderózis esetén a fokozott vasfelszívódás okozza a túlterhelést. A tünetek 50 éves kor alatt ritkán jelentkeznek, férfiakban korábban, mint nőkben, a nőknél a menstruációs vérvesztés késlelteti a betegség megjelenését. A korai tünetek jellegzetesek, fáradékonyság, ízületi panaszok. Később a szervezet különböző szerveiben raktározott vas ezen szervek működési zavarát okozza: pl. máj működési zavart, cukorbetegség, bronzszerű bőrpigmentáció, szívpanaszok, hormonális panaszok is jelentkezhetnek. Ebben a betegségben az emelkedett vasszinten kívül, egyéb (májfunkció, vasháztartásra utaló paraméterek) értékekben is van eltérés! A speciális laborvizsgálatokon kívül az egyértelmű diagnózist a májszövettani vizsgálat adja. Ezen kívül egyéb rendszeres vérátömlesztéssel, fokozott vörösvérsejt széteséssel, stb. járó betegségek is magas szérum vasszinttel járnak és az előzőhöz hasonló betegséget okoznak. Ha Önnek semmilyen panasza, tünete nincsen és ez a laboreltérés csak egy „véletlen lelet”, akkor azt javaslom, ne nézesse meg ilyen gyakran a vasszintjét, elég 3-6 hó múlva ellenőrizni. Ebben az esetben vasszintjének a csökkentésére jelenleg nincs szükség! A véradással kapcsolatban mellékelem az ide vonatkozó hatályos rendeletet: valójában nemcsak a rendszeresen bevett gyógyszer természete számít, hanem az alapbetegség is fontos, ami miatt azt szedni kényszerül. VÉRADÓK NYILVÁNTARTÁSA, VÉRADÁS ELŐTTI KIVIZSGÁLÁSA ÉS A TELJES VÉR VÉTELE Az OVSZ módszertani levele 4.2.5. A véradó által szedett gyógyszerek az alkalmasságot befolyásolhatják: 4.2.5.1. tilos gyógyítási célra vért venni attól a donortól, aki teratogén kockázatú gyógyszert szedett, 4.2.5.2. véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén, alapbetegségétől függetlenül, ki kell zárni a véradót, 4.2.5.3. ha a szedett gyógyszer véradásból kizáró alapbetegségre utal (például antibiotikumok, daganat ellenes szerek, antiepileptikumok), akkor a betegség szerinti kódon kell kiszűrni a donort, 4.2.5.4. amennyiben az alapbetegség nem indokolja a kizárást, de az alkalmazott gyógyszer a vérkészítmény minőségét befolyásolja (trombocita aggregációt gátló gyógyszerek), a gyógyszerszedést a bizonylaton jelölni kell, 4.2.5.5. amennyiben nincs kizáró alapbetegség, önmagában gyógyszerszedés miatt nem kell kiszűrni a véradót (például vitaminok, hashajtó, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek esetében). 4.2.6. A véradót meg kell kérdezni esetleges Remélem sikerült megnyugtatnom! Amennyiben maradtak Önben kérdések, személyesen keressen fel egy hematológus szakorvost!

Megválaszolva: 2010. július 11.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Ferritin magas
Kedves Doktornő! Felhalmozott ferritin miatt mentem el erre a vizsgálatra, ahol ezt az eredményt kaptam. Tudna segíteni az értelmezésben? Köszönöm A HFE (HLA...
Hemokromatózis
Kedves Doktornő! 36 hetes terhes vagyok. 2018 nyarán hemokromatózist állapítottak meg nálam. Azóta újabb vizsgálat nem történt a terhesség miatt. Mellékletként...
Hemokromatózis-tól van okom tartani?
Üdvözlöm. A kérdésem arra alapúl, hogy éppen máj gyulladásom van és a vérképem sem túl biztató. Elkezdtem keresgélni a neten, hogy mitől lehet a májgyulladás...
Haemakromatosis és terhesség
Kedves Váróczy Doktor Úr! Néhány hónappal ezelőtt segítségemre volt már, ezért örömmel várom válaszát alábbi kérdéseimre: Előzmény: 4 hónapig vérlebocsátással...
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...