hemokromatózis

Kedves Doktornő! 36 hetes terhes vagyok. 2018 nyarán hemokromatózist állapítottak meg nálam. Azóta újabb vizsgálat nem történt a terhesség miatt. Mellékletként csatoltam az eredményeket. Azt szeretném kérdezni, hogy a magas vas megjelenik-e az anyatejben, szoptathatok-e, vagy van-e valamilyen negatív hatása a babára? Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza hemokromatózis témában

Kedves Kérdező!

Elméletileg ugyan a vas átmegy az anyatejjel, de minimális mennyiségben. A hemokromatóis esetén nem kizárt, hogy magasabb az átjutó vas mennyisége, de ez nem kell kóros legyen, olyan szinten, hogy a szoptatás előnyeit ne élvezze. Illetve nem feltétlenül öröklődik a gyermekben, de érdemes majd gyermekgyógyásszal felvenni a kapcsolatot és Őt is szűrni, és csak ha szükséges, csökkenteni számára a vasbevitelt.

Kérdés: 2019. január 01., 21:35; Megválaszolva: 2019. január 04., 22:24
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Haemakromatosis és terhesség
Kedves Váróczy Doktor Úr! Néhány hónappal ezelőtt segítségemre volt már, ezért örömmel várom válaszát alábbi kérdéseimre: Előzmény:...
Hemokromatózis?
A legutóbbi három vérvételem eredménye majdnem tökéletes. Egyetlen csillagot kapok mindig, mégpedig a vas eredményre: több, mint a normál...
Lehetséges, hogy limfómám van?
Tisztelt Orvos! Szeretnék érdeklődni, hogy van e okom aggódni, hogy esetleg limfómám van? Pajzsmirigy Uh-ra mentem el, mivel a TSH szintem magas...
Vizelési zavarokra még milyen...