Hemokromatózis-tól van okom tartani?

Üdvözlöm. A kérdésem arra alapúl, hogy éppen máj gyulladásom van és a vérképem sem túl biztató. Elkezdtem keresgélni a neten, hogy mitől lehet a májgyulladás és hogy a többi emelkedett értékeimet mi magyarázza. Ekkor olvastam a neten a Hemokromatózis nevű örökletes betegségről. Nagyon felkeltette a figyelmemet mert édesapám 2004-ben májzsugorba halt meg melynek az okát nem tudták. Nekem is a hepatológus azt mondta, hogy nem tudja a májgyulladásom okát. A vérképem magasabb eredményei a következők: Totál bilirubin-29umol/l, Direkt bilirubin-11, 2umol/l, SGOT/ASAT-487U/l, SGPT/ALAT-861U/l, Gamma GT-691U/l, ALKALIKUS FOSZFA-386U/l, LDH-516U/l, Vas-38, 6umol/l, Ferritin-502ug/l. Szeretném megtudni, hogy van e okom aggódni efelől a betegség felől vagy, hogy milyen betegségek jöhetnek szóba? Ja és volt 2 térdműtétem is a tavai évben porckopás miatt. Szeretnék ezeken a betegségeken minnél hamarabb túljutni, hogy visszamehessek dolgozni. A segítségét előre is köszönöm: Üdvözlettel.

Dr. Szigeti Nóra válasza Hemokromatózis témában

Kedves Kérdező! Sürgős és részletes gasztroenterológiai kivizsgálásra van szüksége, a kórházi felvétel is erősen megfontolandó! A haemochromatosis mellett számos egyéb kórkép is felmerül, pl. toxikus ártalom, vírusfertőzés, egyéb anyagcsere ártalom, autoimmun kórkép stb.

Megválaszolva: 2011. október 05.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Ferritin magas
Kedves Doktornő! Felhalmozott ferritin miatt mentem el erre a vizsgálatra, ahol ezt az eredményt kaptam. Tudna segíteni az értelmezésben? Köszönöm A HFE (HLA...
Hemokromatózis
Kedves Doktornő! 36 hetes terhes vagyok. 2018 nyarán hemokromatózist állapítottak meg nálam. Azóta újabb vizsgálat nem történt a terhesség miatt. Mellékletként...
Haemakromatosis és terhesség
Kedves Váróczy Doktor Úr! Néhány hónappal ezelőtt segítségemre volt már, ezért örömmel várom válaszát alábbi kérdéseimre: Előzmény: 4 hónapig vérlebocsátással...
Hemokromatózis?
A legutóbbi három vérvételem eredménye majdnem tökéletes. Egyetlen csillagot kapok mindig, mégpedig a vas eredményre: több, mint a normál tartomány: 28, 8...
Epeúti pangás, epehólyag motilitás
Kedves Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni egy lelet értelmezésébe illetve, hogy maga szerint van-e további teendő ezzel kapcsolatosan Nemrég volt egy HIDA...
Egyiptomi megbetegedés.