• Van-e összefüggés sncumar tabletta szedése és vashiány kialakulása között?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Én egy 25 éves lány vagyok, aki már kisebb-nagyobb megszakításokkal syncumar tablettát szed 5 éve, és állandóan szednem kell. Vérvételen a vasam 3.8 lett (ref.6.6-), transzferrin szaturáció 5.02umol/l (ref. 15-)Vizeletemben 5 vörösvértest, kevés baktérium és kevés laphámsejt található. Haematológia, egyéb vizeletvizsgálat rendben. Haemostasis INR 2.49. Rabyprexet szedek 3 hónapja refluxbetegségre, tüneteim elmúltak azóta. Illetve van egy megnagyobbodott, valószínűleg meghegesedett nyirokcsomóm is ágyékban, amit 7hónapja megfigyelnek 17, 5 mm, mivel igen tömött,  nem ajánlották a tűbiopsziát és a műtétet sem, hasban minden negatív, mellkasrtg negatív, serológiai és limfóma kizárására végzett vérvizsgálat negatív lett, relatív granulocytosist állapított meg.

        Azt szeretném megtudni, hogy a nyirokcsomóm, a savlekötő gyógyszerem vagy a sncumar állhat-e a vashiány hátterében? Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetnem még?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Vámos Orsolya

         

        WEBBeteg szakértő válasza a vashiány témában

        Kedves Orsolya!

        Fiatal hölgyeknél a vashiány hátterében legtöbbször a menstruációs vérvesztés áll. A táplálékban levő vasnak a gyomor-bél huzamból való felszívódásához savas közegre van szükség, így  a savlekötő hatású Rabyprex is "ludas" lehet. Elméletileg az is elképzelhető, hogy a Syncumar szedése miatt gyakrabban fordul elő kisebb-nagyobb nyálkahártyavérzés Önnél, s ez vashiányhoz vezet. Szinte biztos, hogy a nyirokcsomóhoz semmi köze nincs. Nőgyógyászati és gasztroenterológiai vizsgálatot javasolnék, illetve szóba jön vaspótlás injekció vagy tabletta formájában. 


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-09 17:29:49; Megválaszolva: 2010. március 09., 17:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: