• Esszenciális thrombocythaemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor nő/Doktor úr!

        Tavaly dec. 28-án a terhességem 13. hetében elveszítettem a babám. A missed ab. előtt a magas trombocitaszámom miatt (740) hematológus is megvizsgált. Esszenciális thrombocythaemiát diagnosztizáltak nálam. Azóta aszpirint szedek, a trombociták száma február 25-án 1039 volt. 2 hét múlva kell mennem újra, akkor fog gyógyszert felírni az orvosom, valószínű anagrelidet. A JAK 2 pozitív.

        34 éves vagyok.2005-től aurás migrénre kezelnek (látás zavarok, ujjak zsibbadása), de amióta szedem az aszpirint, ezek megszűntek. 2006-ban agyi CT-t végeztek nálam amin megtalálták egy felszívódott vérrög helyét. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, nincs túl súlyom, egészségesen étkezem,  fogamzásgátlót 2003-ban szedtem utoljára. 

        A kérdésem az lenne, hogy ha szedni fogom a gyógyszert amit a hematológus felír és a trombocitaszámom rendbe jön akkor már nem fog kelleni gyógyszer? Vagy újra megnő a számuk? Egyszóval ez most már életem végéig így lesz? Vállalhatok egy újabb terhességet (mondjuk 1 év múlva) vagy nincs esélyem kihordani a babát?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a thrombocytaemia témában

        Kedves Érdeklődő!

        Az Ön által leírtak alapján a helyzet egyértelmű: Ön jak-2 pozitív essentialis thrombocythaemiában (ET) szenved, mely tüneteket is okoz (fejfájás, korábbi agyi történés). Ilyen esetekben sajnos az aspirin nem elegendő, vérelmezkeszám-csökkentő gyógyszert kell szednie. Magyarországon két készítmény elérhető: a Litalir (hydroxyurea) és a Thromboreductin (anagrelid). Sajnos terhesség vállalása egyik gyógyszer szedése esetén sem javasolt a magzatkárosító hatás miatt. Azt viszont lehetetlen megjósolni, hogy Ön mennyi ideig fog terápiára szorulni: a tapasztalat inkább az, hogy az ET-s betegeket hosszú-hosszú évekig kezelni kell, hogy a vérlemezkeszám ne legyen kórosan magas. Teljesen megértem azt is, hogy fiatal nőként babát szeretne, és talán volna egy alternatív terápiás lehetőség. ET-s betegek kezelésében jó tapasztalatok vannak az interferonnal - ez egy "természetes" gyulladásos fehérje, mely a vérlmezkeszámot hetékonyan csökkenti, és nincs magzatkárosító hatása, így terhesség esetén is alkalmazható. A gond vele, hogy ET kezelése esetén a társadalombiztosító nem támogatja a receptre való felírását, teljes áron pedig súlyos tízezer forintokba kerül havonta. Javaslom, hogy konzultáljon a gondozó hematológusával, hátha együtt kitalálnak valami jó megoldást a problémájára!

         


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-03-11 10:58:22; Megválaszolva: 2010. március 11., 10:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: