Emelkedett bazofil szám

Tisztelt Doktornő! A friss 2 napja készült laboreredményemben 2 eltérés van ,de ez engem eléggé aggaszt,mert eddig (évente csináltatok teljes vér és vizeletvizsgálatot) mindig eltérés nélküli volt a vérképem,így aggódom,hogy nincs-e valami komolyabb bajom. A most készült leletemben a vérképemben a bazofil granulocita számot kivéve minden érték a normális tartományban van. A fehérvérsejtszámom 4,8 (4,4-11,3 referenciaértékből) ,a neutrofil granulocita értékem 60,8 % (50,0-70,0-ből) ,a limfocita értékem 27,6 % (25,0-40,0-ból) , a monocita 8,0 % (2,0-8,0-ból) , az eozinofil granulocita 2,3 % (1,0-4,0-ból) ,és végül a bazofil granulocita értékem 1,3 % (0,0-1,0-ből) . A vörösvérsejtszámom és a trombocitaszám is normális ,illetve ahogy mondtam a teljes vérkép az,kivéve a bazofil számot. Emellett még egy eltérés van a leletben a vérsüllyedés számban,az is magasabb 43 (3-21-ből) . Ezen kívül vizsgálták még a klinikai kémia minden fontos értékét,ezek is normálisak,sőt a pajzsmirigyhormonjaim is (TSH ,T3 ,T4) is normális értéket mutattak,a vizeletem is teljesen negatív lett. Kérdésem,hogy mi okozhatja ezt az eltérést,főleg a bazofil szám emelkedést,jelenthet-e ez komolyabb betegséget,ha a többi érték egyébként normális,illetve van-e ezzel valami teendőm? (Eléggé aggaszt, hogy azt olvastam,hogy az emelkedett fehérvérsejt érték jelezhet súlyos vérképzőszervi betegségeket is) . Ami még lényeges lehet talán,hogy gyerekkorom óta asztmás és allergiás vagyok sok dologra,és pont a május számomra allergia szempontjából a legrosszabb a virágpor és a különböző pollenek miatt (az asztmát elvileg "kinőttem",de maradványtünetei vannak,azaz fizikai lelki terhelésre,füst vagy más allergén tényező esetén előfordul nehézlégzés) . A másik,aminek nem tudom ebből a szempontból lehet-e jelentősége annak,hogy 2 hete távolítottak el egy nagyobb anyajegyet műtéti úton a lábamról,és a seb elég mély volt, és kissé nehezen gyógyult ,begyulladt, kidörzsölödőtt a ruhától ,váladékozott sokáig,még most kezdett csak el varrosodni. Ezzel kapcsolatban kérdésem az lenne még,hogy a bazofil szám emelkedés összefüggésben lehet-e esetleg az allergiás tüneteimmel,illetve a műtéttel keletkezett sebbel,vagy sem? Illetve lehet-e az okok között esetleg a változókori hormonváltozás,meg az, hogy hónapok óta sajnos elég stresszes időszakon mentem keresztül? Köszönettel!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza bazofil témában

Kedves Kérdező!

Ez nyilván minimális eltérés. Teljesen lényegtelen, talán allergiához lehet köze.

Kérdés: 2022. május 26., 01:51; Megválaszolva: 2022. május 26., 08:15
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Veralvadas
Vérszegénység jelei
Szénhidrát és fehérje szedése
Vérképben eltérések
Veszélyes ez az eltérés?
Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy bagatel dolog, de mivel erős hipochonder vagyok ezért rákérdezek. Az SM terápiája miatt félévente csinálnak nekem...