Mthfr homozygota mutáció, várandósság

Tisztelt Doktornő úr! 37 éves édesanya vagyok, van egy 6 éves fiam és egy közel 4 éves lányom, két problémamentes várandósságból. Most harmadik gyermeket szeretnénk, azonban már kétszer elvetételtem. Mindkét vetélés a várandósság 8. hetében következett be, az első egy missed ab volt másfél éve, a második pedig bő vérzéssel történt az idei év elején. Mindkét várandósság során szedtem napi 3 mg folsavat, a várandósság észlelésétől kezdve rögtön. Most, a második vetélést követően részt vettem több labor vizsgálaton az okokat keresve. Amik teljesen rendben lévő eredmények lettek: pajzsmirig, vércukor, inzulin. Trombocitaszám is jó, 218. Süllyedés érték: 2. Semmilyen más eltérés nincsen a labor eredményben. Elvégeztettem a trombózis panel vizsgálatot is. Ezek: Prothrombin G20210A mutáció: genotípus normál. V. alvadási faktor Leiden mutációja: genotípus normál. MTHFR C677T mutáció: genotípus homozygota. Ezek után még ellenőriztetteam a folsav szintemet, ez is jó, 30,24 nmol/L és a homocisztein szintenemet EDTA plazmából, ez is jó, 5,4 umol/L. A labor vizsgálatokon kívül egyéb vizsgálaton nem vettem részt. Megmutattam az eredményeket egy nőgyógásznak és csak annyit mondott, hogy egy következő várandósság esetén szedjem a napi 3 mg folsavat és napi egy aspirin protectet. Én azonban bizonytalankodom, hogy ez elégséges-e, jó lenne-e így, mert ettől eltérőeket olvasok, azt, hogy inkább folátot kellene szedni folsav helyett és clexane injekciót kellene alkalmazni. Azt még hozzáteszem, hogy soha nem volt semmilyen trombózis jellegű problémám eddig életem során, sőt, még a szüleimnek sem. Kérem Doktornő szíves szakvéleményét, hogy egy következő várandósság esetén mi lenne a megfelelő kezelés és miért. Illetve még egy kérdés. Most a második várandósság során a vetélés előtt két nappal felírtak nekem progreszteront is, egy napig szedtem, szájon át. Azonban utólag felmerült bennem a gyanú, hogy a szájon át szedhető verzió lehet hogy nekem ártalmas, mert 10 évvel ezelőtt volt egy jóindulatú máj daganatom, FNH, amely után azt mondták, hogy hormon tartalmú gyógyszereket, fogamzásgátlót a jövőben nem szedhetek a májam miatt. Ha a jövőben progreszteron szednék, akkor inkább hüvelykúp formában? Köszönöm szépen!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza thrombofilia témában

Kedves Kérdező!

Csak folátpótlás. Antifoszfolipid szindróma, pajzsmirigy, inzulinrezisztencia ellenőrzés volt?

Kérdés: 2022. április 09., 16:43; Megválaszolva: 2022. április 11., 08:01
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Trombofília vizsgálat eredménye
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Trombofília vizsgálatom eredménye a következő: "APC rezisztencia és protrombin 20210 polimorfizmus genetikai...
Vérszegénység jelei
Szénhidrát és fehérje szedése
Vérképben eltérések
Veszélyes ez az eltérés?
Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy bagatel dolog, de mivel erős hipochonder vagyok ezért rákérdezek. Az SM terápiája miatt félévente csinálnak nekem...