Hepatitisz B bizonytalan lelet

Kedves Doktornő! Egy véradás alkalmával kiszűrtek, és nem adhatok a továbbiakban vért fertőző májgyulladás okán. Mutattak a következő alkalommal egy „Lelet”-et, mely „Fertőzőmájgyulladás B vírus (HBV) vizsgálati eredmény, a véradás szűrővizsgálat alapján Lelet kód: 2232” fejléc szerepelt. Lejjebb a Laboratóriumi vizsgálati eredmények táblázatban két sor szerepelt, de egyikben sem volt eredmény a vizsgálatokhoz tartozó cellában. Így nyomtatta ki nekem ott az orvos. A két vizsgálat megnevezése: HBsAg szűrővizsgálat, és anti-HBc szűrővizsgálat. Természetesen megijedtem és, hogy minél gyorsabb legyen elmentem egy magán vérvételi helyre (Synlab) és kértem ezen szűrővizsgálatokat. Ezek eredményei a következők: 1, megnev.: Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAG) /CMIA,eredmény: 0,18, minősítés: negatív, vélemény: A mintában HBV surface antigén (HBsAg) nem mutatható ki.2, megnv.: Hepatitis C vírus IgM és IgG antitestek/CMIA,eredmény: 0,1, minősítés: negatív, vélemény: HCV ellenes antitest a mintában nem mutatható ki, szeronegativitás. Kérem véleményezze ezen eredményeket. Ugye kizárható ezek alapján a fertőzés? A véradás alkalmával akkor miért történt a kiszűrésem? Lehet, hogy nagyon szigorú a véradásnál a szűrés és bármilyen erre utaló apró jelnél már kiveszik az alanyt? Vagy lehet téves riasztás is? Vagy, ha ott mégis a fertőzöttséget állapították meg, akkor miért nem volt azon a lapon eredmény a vizsgálati sorokban feltüntetve, amit kinyomtatva ideadtak? Illetve egy utolsó kérdés: kell-e tovább vizsgálódnom, ismét menjek el szűrésre ezen eredmények megerősítése végett? Vagy ez az eredmény elég és tükrözi, hogy nincs semmi gond és nyugodtan élhetem az életem (családalapítás, gyerekek, stb.) Természetesen a környezetem miatt is aggódom. Még egy információ,régebben egyik szülőm átesett egy sárgaságon és Hepatitis A fertőzöttséget állapítottak meg nála, amikor is ez ellen kaptam én is védőoltást. Talán ez is lehetett? Bár utána egy-két évvel volt két véradásom is a katonaságnál, de akkor nem szűrtek ki. Nagyon köszönöm válaszát!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza Anti HBsAg témában

Kedves Kérdező!

Ilyenkor az anti Hbs mutathatja ha védettsége van oltás miatt de nem kéne hogy a véradót az zavarja meg. Mivel az a lelet nem valid, a másik igen ezek alapján fertőzés nincs, de anti hbs és hbsaag anti hgbc t együtt kell nézni.

Kérdés: 2022. január 26., 20:54; Megválaszolva: 2022. január 27., 08:30
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Magvas vvt
Emelkedett vas és...
Vas értékekkel probléma
Mthfr homozygota mutáció...
Tisztelt Doktornő úr! 37 éves édesanya vagyok, van egy 6 éves fiam és egy közel 4 éves lányom, két problémamentes várandósságból. Most harmadik...
Alkoholfogyasztás
Tisztet Doktornő! Nyirokcsomóval kapcsolatos utolsó kérdésemet szeretném feltenni Önnek. Kérem, nézze el nekem, elég erős félelem van bennem...