Alacsony fehérvérsejt, Vas és

Tisztelt Doktornő! Fiam 15-17 éves korában több betegségen ment keresztül (alacsony fehérvérsejtszám, strafirococcus aerus okozta csontvelőgyulladás - inftravénesan kapott 10 napig Vancomycin-t, utána 4 hétig szájon át antibiotikumot) ; majd macskakaparás betegség következtében nyirokcsomók megnagyobbodása. A nyirokcsomó a nyakon még kisméretben (ha oldalra fordítja a fejét) még látható, tapintható. 2021. deember 29.-én elment egy vérvételre (csatolom a leletet) , majd rá egy hétre vért vettek tőle és a Vas kémiai vizsgálat során a Vas (8,2) és a Tranferrin Szaturáció (13) esetében mértek alacsonyabb értékeket (csatolom a leletet) . A többi (három) vas érték megfelelő értéktartományban van! A két vérvétel között egy napig volt egy kis láza (38,5) és orrfolyásos tünetei. Az első vérvételnél még nem mutatták ki a Vas és a Vaskötöképesség eltérését, de a második vérvételnél már eltérés van! Okozhatta a vas és a tranferrin szaturáció értékek csökkenését egy náthás megfázás? Vagy ezt mindenképpen tovább kell vizsgálni, mert ezen értékek súlyosabb betegségre is utalhatnak? A fiamnak amúgy semmi panasza nincs. Jól érzi magát. Én ragaszkodtam menjen el orvoshoz, mert észrevettem a nyakán a nyirokcsomót. Amúgy a vérképe nagyon hasonló az enyémhez. Nekem 20 évvel ezelőtt állapítottak meg neutropéniás betegségét, s nálam is nagyon gyakran alacsony vagy annak a környékén van a Triglicerid. Nála is és nálam is a Neutrofil kicsit alacsonyabb, a Monocita pedig kicsit több. Nekem azt mondta egy főorvos úr 20 évvel ezelőtt a Péterfy kórházban, hogy egy ázsiai embertípushoz (rassz) tartozom, s ezért ilyen a fehérvérsejt mennyiségem. Amúgy nem vagyok, vagyunk betegesek. Influnzásak se szoktunk lenni. s Covid betegségünk sem volt. Foglalkozni kell ezzel az alacsony Vas és alacsony Tranferrin szaturáció értékekkel? Köszönjük szíves válaszát. Tisztelettel,

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza vas témában

Kedves Kérdező!

Mivel akkor pont feltehetően fertőző betegsége volt, lehet az eltérések emiatt is észlelhetőek. Az alacsonyabb neutrofil ha évek óta van és családi akkor nincs most teendő vele, a vasat meg lehet nézni 2 hónap múlva.

Kérdés: 2022. január 21., 20:09; Megválaszolva: 2022. január 23., 12:18
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Emelkedett vas és...
Vas értékekkel probléma
Ismeretlen eredetű rosszullétek
Kedves Doktornő! 15 éves lányom ez év október 11-án kapta meg második COVID elleni oltását. Öt nappal később egy fellépésen (évek óta...
Emelkedett Reti
Kedves doktornő! hónapok óta egyre jobban emelkedik a Retikulocyta értékem,de mellette a hgb is volt,hogy már 170et is elérte. Előző laborobnál a...
Labor eredmény értékelése
Üdvözlöm! Csatoltam a labor eredményeket. Kiegészítésként hozzátenném, egy héttel a labor előtt, 3 napos léböjt kúrát tartottam, 3 hétig...