Ismeretlen eredetű rosszullétek

Kedves Doktornő! 15 éves lányom ez év október 11-án kapta meg második COVID elleni oltását. Öt nappal később egy fellépésen (évek óta, rendszeresen fellép egy kórussal, nem valószínű, hogy túlzottan izgult volna) ájulás közeli állapotba került, le kellett vinni a színpadról. Elmondása szerint erős szédülés, hidegverítékezés, szikralátás, sápadtság, gyengeség jelentkezett. Néhány nap múlva otthonunkban jelezte, hogy ismét „furcsán” érzi magát, szédül, és hozzátette, hogy a napokban, az iskolában is jelentkezett hasonló rosszullét. Azt gondoltam, hogy esetleg leeshetett a vérnyomása, ezért megmértem (soha nem szoktuk méregetni, ez volt az első alkalom) . Vérnyomása teljesen normális volt, a pulzusa azonban 117. A gyermek nem volt ideges, feszült. Többszöri mérés következett, hasonló értékeket mutatva. Lefekvés után a pulzusa lement 84-re. Másnap 72 és 120 közötti értékeket mértünk. A háziorvos vérvételre küldte, majd a gyermek-kardiológiára, ahol szervi eltérést nem találtak. (KARDIOLÓGIAI STÁTUSZ: Keringés compensalt. Oedema nincs. Cyanosis nincs. Dyspnoe nincs. Tachypnoe nincs. Periferias arteriak pulsatioja: mind a négy végtagon egyenloen, jól tapintható. Cor felett: zörej mentes jó tónusú szívhangok. II. hang: közepesen ékelt, fiziológiásan kettozött. Hepar nem tapintható. RR (Hgmm):157/99Hgmm EKG: (nagyon izgul) sinus ritmus PR: 0,11 sec QT: 0,25sec Norm átvezetési ido. Depolarisatios és repolarisatios zavar nincs. Frekvencia: 132 /min M MODE Aorta / balpitvar (mm):23/22 Bal kamra (mm):19/38 EF: 80,3% Interventricularis septum (mm):6,8 Bal kamra hátsó fal: 6,2 2D + COLOR DOPPLER Szívüregek: normális tágasságúak Pitvari septum: defektus nem látható. Kamrai septum: defektus nem látható. Billentyuzet: ép. Aortaív: az ívben és az isthmus területén laminaris áramlás. Pericardiális folyadék: nincs Kamrafal mozgása: jó. DOPPLER Arteria pulmonalis flow (m/s): 1,28 Aorta flow (m/s): 1,68 Aorta descendes flow (m/s): 1,42 Ductus arteriosus: zárt. SHELLONG TESZT: fekve: 120/70 Hgmm, P: 94/min. ülve: 130/85 Hgmm, P: 92/min. 1 perc állás után: 115/88 Hgmm, P: 116 /min. 2 perc állás után: 119/94 Hgmm, P: 119 /min. 3 perc állás után: 126/93 Hgmm, P: 119 /min. 4 perc állás után: 123/86 Hgmm, P: 135 /min. 5 perc állás után: 132/91 Hgmm, P: 126 /min.) A doktornő először béta-blokkolót írt fel, majd úgy döntött, hogy decemberben inkább visszarendeli kontrollra, és akkor majd eldönti, hogy szükséges-e, mivel véleménye szerint fertőzés, vagy a védőoltás is okozhat ilyen tüneteket. Mivel a családban mindkét ágon sokan pajzsmirigy problémával küzdünk (alul-, felülműködés, Hashimoto thyreoditis, göbös strúma) , csináltattunk egy célzottan erre irányuló vérképet. Pajzsmirigy értékei nem mutattak eltérést (TSH, T3, T4, ANTI-TPO) , viszont a vas értéke magas: Vas (Fe) 27.7 + %9.0 - 21.5 umol/L Transzferrin 2.65 % 2.00 - 3.60 g/L Transzferrin szaturáció 42 % 15- 45 % Koleszterin 4.4 + % < 4.4 mmol/L Legutóbb 2018-ban készült vérkép, amelyben a vas értéke szintén magas volt, sőt magasabb, mint a jelenlegi (30,4) , valamint a Se szabad T3 megh. 6,87 pmol/l + % 3,50 - 6,50 . Ez talán azzal is összefüggésben lehet, hogy akkor a gyermekem még nem menstruált. Igazából arra lennék, kíváncsi, hogy ezek a vas értékek okozhatják-e a gyermek tüneteit? És nem szükséges-e kezelni a vastúltengést? Esetleg a COVID elleni oltás okozhatja-e, mivel a tünetek jelentkezése időben igen közel esnek az oltás idejéhez? Egyébként a gyermek a D3 vitaminon kívül nem szed étrend kiegészítőt, vitaminnal dúsított gabonapelyheket, stb. Táplálkozása kiegyensúlyozott, testsúlya 46kg, magassága 157cm. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza vas témában

KEdves LEvélíró!

Nem, a vas nem okozza. Figyelni kell, tényleg lehet fertőzés oltás is, bár ha tartósan marad, kell rá pulzuscsökkentő.

A legközelebbi lborban ferritin szintet kellene nézni majd 2-3 hónap múlva a vas mellett, rendeződik e vagy azzal párban milyen a szintje.

Kérdés: 2021. november 06., 21:19; Megválaszolva: 2021. november 08., 06:27
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Alacsony fehérvérsejt, Vas és
Tisztelt Doktornő! Fiam 15-17 éves korában több betegségen ment keresztül (alacsony fehérvérsejtszám, strafirococcus aerus okozta...
Emelkedett Reti
Kedves doktornő! hónapok óta egyre jobban emelkedik a Retikulocyta értékem,de mellette a hgb is volt,hogy már 170et is elérte. Előző laborobnál a...
Labor eredmény értékelése
Üdvözlöm! Csatoltam a labor eredményeket. Kiegészítésként hozzátenném, egy héttel a labor előtt, 3 napos léböjt kúrát tartottam, 3 hétig...
Vashiányos vérszegénység
Tisztelt Doktornő! 2018. elején elküldtek véradásról vérszegénység gyanúja miatt. Az év folyamán több alkalommal voltam laborban, a hemoglobin...
folyamatos szédülés
Tisztelt Doktor Nő! A véreredményem elemzésében szeretném kérni a segítségét, ami az alábbi értékeket mutatja: HGB hemoglobin 11,1 g/dl HCT...