Vérszegénység oka

Tisztelt Doktornő! 4 éve vas értékem nagyon alacsony 3,5 emellett több érték is alacsonyabb vörösvértest 4,19 Hemoglobin 112,0 Hematokrit 0,34 Ferritin 8,0 eGFR 77 Amikor szedem a Sorbifer Durules gyógyszert (2X1) 6 hónapig felmegy a vas 25,5 akkor a Gamma -Gt érték 98 majd amikor abba hagyom újra az első értékek jelentkeznek . Van egy 3 cm nagyságú miómám , viszont az elhelyezkedése és a vérzés nagysága az orvos szerint nem indokol ekkora visszaesést. Pajzsmirigy vizsgálat negatív . Gyomor ultrahang negatív. Ezek az eredmények alapján van szükség hematológia vizsgálatra vagy más irányba kellene elindulnom? Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza vashiány témában

Kedves Kérdező!

Nyilván a vashiány tünet, de sokszor nincs meg a kiváltó ok. Törekedni kell a felderítésre, felnőttkorban daganatot mindig ki kell zárni, nőbetegeknél azért elsősorban nőgyógyászati vagy felszívódási zavarra lehet gondolni. Ha a mióma nem magyarázza akkor még pl. lisztérzékenységet kell kizárni. Ha nincs és régóta fennáll és nincs krónikus betegség vagy góc (pl rossz fog) akkor nincs más mint a hosszútávon tolerálható vas szedése kúraszerűen.

Kérdés: 2021. január 22., 09:36; Megválaszolva: 2021. január 24., 01:28
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Oltás és limfocitaszám
Tisztelt Doktornő! A két utolsó /tavaly decemberi ill.idén februári/ vérképemen a limfocitaszám emelkedett. Decemberi: limfocita 3,50, FVS...
Leiden/Covid vakcina
T. Doktornő! 12 éve diagnosztizálták nálam a Leiden mutáció homozigóta formáját, amire napi 1 tabl. Aspirin protectet szedek. Melyik vakcinával...
Laborlelet értelmezés
Kedves doktornő! Nem tudom, hogy a legilletékesebbnek lett e címezve a kérdésem, de teszek egy próbát. Nefrológiai kivizsgáláson voltam...
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett