• Trombózis és combnyaktörés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvosnő! Miért növekedhet a trombózisveszély terhesség idején? című cikkében olvasott információval kapcsolatban szeretnék egy kicsit bővebben kifejtett választ kérni az anatómiai okokat illetően. „A leggyakrabban a bal alsó végtag érintett trombózis szempontjából, melynek anatómiai okai vannak.” Ez az információ azért is érdekelne, mivel édesapám jobb oldali combnyaktörést szenvedett, amely spontán módon forrt össze, azonban ennek okán végtagrövidülés és izomsorvadás lépett fel nála, illetve ezt követően sajnos fekvőbeteg lett. Később mélyvénás trombózist kapott, amely azonban a bal alsó végtagját érintette. A trombózist kiváltó okok kapcsán a szakirodalmakban kivétel nélkül az egyik legfőbb okként nevezik meg a huzamos ágynyugalmat, amikor is a lábak hosszú időn keresztül nem mozognak és ennek velejárójaként a vádliban levő izompumpa nem működik, amely miatt a vér könnyebben megalvadhat. Mivel a huzamos ágynyugalom mindkét lábat érintette, és nem csak jelen esetben a jobb oldali, és combnyaktörést szenvedettet, ezért én úgy gondolom, hogy a korábbi combnyaktörés következtében kialakult ágyban fekvő életmódnak szerepe lehetett a trombózis kialakulásában még akkor is, ha az a bal oldali alsó végtagot érintette. Kérem, legyen kedves a feltevésemmel kapcsolatban is választ adni. Előre is nagyon szépen köszönöm a választ! Tisztelettel: „egy aggódó gyermek"

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a trombózis ágyban fekvés témában

        Kedves Kérdező! NYilvánvalóan a fekvés miatt lett trombózis. Maga a sérülés is hajlamosít, de ez nem kell hogy a jobb lábban tegyen kialakulóvá trombózist. A balban azért gyakoribb, mert úgy futnak az erek az alhasban, hogy nagyobb nyomásnak vagy pangásnak van kitéve a bal vénás rendszer. Az ágyban fekvés a lényeg jelen esetben, nem az hogy melyik oldalt lett, ez csak erősítette a nagy számok törvényét sajnos.


        Kérdés: 2020. március 10., 12:25; Megválaszolva: 2020. március 10., 14:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! Az utóbbi napokban észre vettem, hogy érintésre pontosabban inkább végig simításra egy ponton fáj a szegycsontom (nagyjából a közepe és teteje közötti kiálló résznél). Először nem foglalkoztam vele különösebben,...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Azért kérem segítségüket, mert 2-2.5 hete a nyakam jobb oldalán észrevettem egy csomót (megnagyobbodott nyirokcsomót), melynek a mérete a két hét alatt nem csökkent. Akut tüneteim - láz, nátha, köhögés,...
        Kedves Doktornő! Többször kértem már tanácsot Öntől, amit ezúton is köszönök. 2011-ben diagnosztizáltak CML-el, 7,5 évig szedtem imatinibet, 2018. novemberében hagytam el a gyógyszert. Jelenleg is 0,000% a PCR értékem. Most viszont...
        Kedves Doktornő! Egészséges életmódot folytató, normál testsúlyú,rendszeresen sportoló (súlyzózás, futás), nem dohányzó, 33 éves férfi vagyok. Sport kapcsán nem élek semmilyen teljesítményfokozóval, kizárólag fehérjeport és...
        Tisztelt Doktornő, Vérképben a következő eltérések ,és eredmények voltak,mennyi problémás ez. vvt: 6,38, hemoglobin:190 hematokrit: 56,1% mcv :87,9 mch:30 rdw-sd:43 trombocita:436 bilirubin...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Szeretném segítségüket kérni labor eredményem kiértékelésében - úgy látom, hogy minden érték a normál intervallumba esik, egy kivételével. A neutrophil% alacsonyabb, mint a normál érték. Kérdésem, hogy...
        Tisztelt Doktornő! Márciusban egy feltehetőleg vírusos, elhúzódó, hányós megbetegedésem következtében a hasi UH megnagyobbodott lépet mutatott (UH leleten az áll, hogy: a lép szabályos echoszerkezetű, hilusi átmérője 5 cm, legnagyobb...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném kérni a tanácsát férjem labor eredménnyemmel kapcsolatban. Ferritin szint + 361 (20-250) Nem tudom ezen eltéréseknek van e jelentőségük de megírom: Neutrofil granulocita - 44,6 (50-70) Limfocita + 43,5...
        Tisztelt Doktornő! 5 hete küszködöm “ugató”, kruppos-jellegű köhögéssel, mely kezdetben száraz, illetve később produktív volt, mostanra ismét származnak mondanám! Egyéb tünetem, láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalmam nem volt!...
        Tisztel Doktor Úr/Nő Olyan problèmával fordulnek Onhoz, hogy a verkepem kissè aggaszt. 6 honapja szultem. Mar akkor is keves volt a vasam, a hemoglobin, hematokrit es a vorosversejt is. Akkor nem aggodtam mivel tudom a terhesseg velejaroja illetve...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció