• Kemoterápiás kezelés utáni labor

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktornő! Segítségét szeretném kérni az alábbi vérkép értelmezésénél. Édesanyám (61 éves) emlődaganat műtét után jelenleg kemoterápiás kezelésben részesül (4 TAX+4 AC). Tökéletes vérképpel indultunk, de a második kezelés után láthatóan lecsökkent a leukociták és a neutrophil száma. Fehérvrsejt: 3,67 G/dl, Neutrophil: 32,8 % (1,20 G/l) , Lymphocyta 52,7 % (1,94 G/l), Monocyta: 9.9% (0,36 G/l), Eosinophil: 3.3 % (0,12 G/l), Basophil: 1,3% (0,05 G/l), VVT 4,47 T/l, Hgb: 13,9 gr/dl, Htc: 40, 70%., MCV: 91 fl, MCH: 91 pgr, Mchc: 34, 10 gr/dl, RDW-CW: 11,50 %, PLT: 276 G/l, Szérum összfehérje: 65.4 g/l, Se nátrium: 144 mmol/l, SE kálium: 4,90 mmol/l, kálcium: 2,40 mmol/l, total bilirubin: 9,1 umol/l, Direkt bilirubin: 1,8 uml/l, GOt: 16 u/l, gpt: 22 u/l, g-gt: 14 u/l. Nagyon aggódok, mert még 6 kezelés van hátra és nem szeretném, hogy tovább romoljon a labor értékei. Mennyire aggasztó ez a vérkép, már így az elején? Hogyan lehetne, legalább szinten tartani vagy esetleg javítani a vérképén? Van valami természetes mód, hogy a csontvelőben a vérképző sejtek gyorsabban termelődjenek? Vagy a kemoterápia alatt valamilyen speciális étrend, ami segítene ebben? Nagyon sok vitamint szed, flavin, gyógygomba, c, d vitamin, illetve rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát is fogyaszt emellett. Úgy érzem, ennél már egészségesebben nem is lehetne enni, de az eredmények nem ezt igazolják. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a neutrofil témában

        Kérdező! NEm, ez vele jár. Megelőzni nem lehet, vagy javítani. Viszont "varázsszereket" soha! Gyógygombát nem. Nincs olyan viszont tökéletesen elszaporodik ha nincs fehérvérsejt... MEgelőzni a fertőzéseket kell. Ha lehet. Influenza elleni oltás mindig javasolt, emellett maszk, beteg emberek kerülése. Láz és betegség esetén korai antibiotikum és orvosi kontroll.


        Kérdés: 2020. február 15., 20:04; Megválaszolva: 2020. február 16., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.