nyirokcsomó tarkón

Kedves Doktornő! Már máskor is segített nekem a mindig nagyon egyértelmű válaszaival, amit nagyon köszönök. A tarkóm bal oldalán van egy nyirokcsomó, ami 10 évvel ezelőtt kb 3 hónapig fájdalmatlanul duzzadt (1,6mm) volt, a heamatológus emiatt és konzekvens limfocitózis miatt FACS tesztet végeztetett, ami negatív lett, (akkor még nem volt sjögren, de akkoriban kezdődött a hashimoto) ,kontrollra visszamenve már nem volt meg a megnagyobbodás és azt a tanácsot kaptam ha megint megnagyobbodna kiveszik és megnézik. Biopszia nem merült fel. Ezután évekig nem volt gond. Azóta a limfocitózis szépen normálisra állt és egyelőre az autoimmun betegségek mellett is jó a vérkép. A nyirokcsomó néha -néha kb 2 évente egyszer kicsit megduzzadt, volt hogy kicsit olyankor érzékeny volt volt hogy nem, de 2 héten belül elmúlt, ezért nem is mentem vissza, mindig max másfél centis volt és világos volt számomra hogy reaktív, mert mindig tudtam valamihez kötni. (Én úgy értelmeztem, hogy akkor menjek vissza ha a megnagyobbodás makacsul tartaná magát ahogy először, hónapokig) . Most az utóbbi 2-3 hónap alatt másodszor duzzad meg, igaz egyszer csípést vakartam el csúnyán a közelében, most meg vagy 10 centire tőle nőtt egy csúnya gyulladt pattanás. Csak az a furcsa nekem , hogy amikor máshol vannak rajtam sérülések vagy begyullad valami, akkor nem tapasztalok más megnagyobbodásokat, és biztos van most is a gyulladt bőrfelülethez közelebbi csomó, de az nem duzzad meg hanem mindig csak ugyanez. Mivel a sjögren miatt sokkal jobban félek a nyirokcsomó megnagyobbodástól, mint azelőtt, a kérdésem az lenne, hogyha egy nyirokcsomó ennyire reaktív, az jelent-e olyan veszélyt hogy rosszindulatúan elfajuljon, vagy nincs semmi összefüggés? Mert ha igen akkor lehet, hogy ki kéne vetetnem, de ha nem, akkor nem foglalkozok vele, amig tudom mihez kötni és lemegy két héten belül. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza nyaki nyirokcsomó témában

KEdves Kérdező!

Nem hiszem, hogy összefügg, nem kóros, ha elmúlik. Ha fennáll inkább abban az időben egy ultrahangot lehetne. Kisebb eséllyel szavaznék a kivételre, lehet meg sem lenne abban az időben amikorra előjegyzik.

Kérdés: 2019. szeptember 14., 10:45; Megválaszolva: 2019. szeptember 14., 19:36
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Fül mögötti csonton lévő csomó.
Kedves Doktornő! Vannak autoimmun betegségeim (hashimoto, sjögren) , ezek miatt eléggé félek a limfómától, mert tudom, hogy megnő az esély erre...
Veralvadas
Vérszegénység jelei
Szénhidrát és fehérje szedése
Vérképben eltérések