• Véralvadásgátlás injekcióval, tablettával egyszerrre

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! 10 napja alsó végtagi trombózison estem át. Anamnézisben Leiden mutáció szerepel (+, -) heterozigóta. Sajnos a kórházi napok utáni kezelési eljárások egyáltalán nem egyértelműek. A kórházi felvételt megelőző napon a heamatológián 2*0, 8 Clexant írtak fel - ekkor még nem gondoltuk, hogy bent fekvés lesz -, min 3 hónapig. Másnap, fokozódó panaszok miatt kórházba kerültem, ahol 2 nap múlva elkezdték a Marfarint adagolnia Clexan mellett, napi 4 mg dózisban. Kijövet a kórházból nem állították le a Clexan-t, így most párhuzamosan adom azt is a Marfarin mellé. Biztosan jó lesz így? Nem sok? Vérvétel csak 10 nap múlva van kiírva. A másik problémám, hogy a szakorvosi javaslat ellenére háziorvosom csak úgy tudja felírni a jelzett dózisú Clexant, hogy havi 6 doboz, aminek ára 35000 Ft az emelt támogatás ellenére. Kinek járhat a kiemelt támogatás? 3 hónapon keresztül képtelen vagyok 3*35 000 Ft-ot erre az injekcióra költeni. De lehet a Warfarin mellett nem is kell? Hogyan történik az átállás egyikről a másikra? Esetleg a Clexan adagja csökkenthető? Köszönöm a választ. Üvözlettel: TI

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a clexane marfarin témában

        Kedves Kérdező! Megértem a kérdést, nem nagyon egyértelmű a helyzet. Mivel igazolt trombózis volt, ezért biztosan kell adni szájon át szedhető vérhígítót tartósan. Ezeket azonban magában nem lehet elkezdeni, mindig csak úgy, hogy injekció, és ha beállt a "vérszintje" a gyógyszernek, az INR, akkor elhagyható az injekció és marad a tabletta. Kezdetben gyakoribb, később havi egyszeri labor ellenőrzéssel. Szóval, hogy nem állították le a Cleane-t az rendben, a 4 mg is, de kicsit a 10 nap múlva ellenőrzés talán soknak tűnik. Nyilván ez helyi szokásoktól is függ, de ha lehet háziorvosnál lehet hamarabb is nézetni, addig meg, míg nem áll be az INR kell a gyógyszer dózisát változtatni és párhuzamosan adni az injekciót. Szakorvosi javaslat elvileg így nem kell hosszútávra, mivel max 1-2 hétig kell az injekció, viszont azt meg kell néznie a háziorvosnak, szükség esetén visszamenni az elbocsájtó osztályra, hogy jó indikációval írták e fel, mert javaslat mellett nem lehet ilyen drága. Úgyhogy nem biztos hogy igazam van, de lehet nem stimmel valami. Háziorvos pedig sajnos magától nem jogosult másra írni a cleaxanet, mint amit a kórházban javasoltak. Ha nem stimmel valami tényleg vissza kell menni, esetleg bel szakrendelésre.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2019. január 18., 20:03; Megválaszolva: 2019. január 21., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztel Doktornő! Segítségét szeretném kérni az alábbi vérkép értelmezésénél. Édesanyám (61 éves) emlődaganat műtét után jelenleg kemoterápiás kezelésben részesül (4 TAX+4 AC). Tökéletes vérképpel indultunk, de a második...
        Tisztelt Doktornő! A segítségére van szükségem leletek értelmezésével kapcsolatban. 2019 május 29-én kétoldali tüdőembolizációt diagnosztizáltak nálam (kétoldali, több apróbb vérrög, 2,5 cm infarct). Mellkasi RTG, kontrasztanyagos...
        Tisztelt Doktor Nő! Feleségem vérképében csillaggal jelölték a " Vvt számot: 4.80 T/L. Max. ref. érték 4,50. TSH értéke 4,450 mIU/L ref. 4,200. Szeretném Öntől megkérdezni, hogy mi lenne a teendő? Köszönettel!
        Tisztelt Doktornő! Minden évben elszoktam menni egy általános laborvizsgálatra és most 3 értékem nem esik a megfelelő tartományba, a többi érték mind jó. Ez a 3 érték: limfocita nekem 41,1% a megfelelő tartomány(19,0-39,0) monocita nekem...
        Üdvözlöm.A teljes vérképemre azt mondták hogy rossz de nem küldtek tovább.Neutrophil:2.54,Basophil:0.05 ,Eosinophil:0.19,Lymphocyta:2.51,Monocyta:0.53,Neutrophil %:43.6 Basophil%:0.9,Limphocyta%:43.1,Monocyta%:9.1,Vas:5.61,Ferritin...
        Már 2 napja hogy úgy keltem hogy nagyon fáj a nyakam. Először még azt hittem,hogy csak elaludtam vagy meghúztam. Elmentem az orvoshoz,mert egy kis duzzanat alakult a nyakamon. A doktor úr azt mondta, csak izomgörcsről lehet szó, nincs okom...
        Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát az alacsony neutrofil granulocita c. kérdésemmel kapcsolatban. Annyit kérdeznék még, hogy mire gondol pontosan vírus szerológia alatt? Milyen vírusra nézessek szerológiát, mire lenne érdemes? HIV-re...
        Tisztelt Doktornő! Én egy 34 éves nő vagyok, aki 17 éves kora thrombocytopeniás. Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L között mozog. Hematológus sajnos csak tőlünk 50 km-re van, hatalmas várólistával. Én azonban aggódom,...
        Szép jónapot kívánok Doktornő! Tanácsot szeretnék kérni Öntől! 5napja csináltattam egy friss rutin laborvizsgálatot. Amiben eltérés volt: ALKALIKUS FOSZFATÁZ:418U/l REF ÉRTÉK:100-290 CRP:6,4mg/l REF ÉRTÉK:5 HEMOGLOBIN:16,20g/dl REF...
        Kedves Doktornő! Legutóbbi, csatolt leletemmel kapcsolatban kérném ki a véleményét. (csak a hematológia eredményekkel kapcsolatban). Az elmúlt évben 5-ször voltam vérvételen, melyek mindegyikén a neutrofil granulocita érték alacsonyabb volt...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Érzékeny a bőre?
        Megfelelő kozmetikumok segítségével sokat tehet bőre egészségéért és szépségéért.
        Ezerarcú PMS
        Az alábbi tanácsok egyszerűen segíthetnek a tünetek enyhítésében.
        Elkerülnéd az antibiotikumot?
        Saját magunk is alkalmazhatunk bizonyos intézkedéseket a felfázás megelőzésére.