Magas vörösvérsejt szám

Tisztelt Doktornő! Júliusban krónikus prosztatagyulladást diagnosztizáltak nálam, ami kapcsán egy rutin vérvételre küldtek, ahol az alábbi eltérések mutatkoztak: Vörösvérsejt: 6, 7 tera/l ref: 4, 5-5, 9 Hematocrit: 0, 56 l/l ref: 0, 41-0, 51 Hemoglobin: 182g/l ref: 135-170 Augusztusban megismételtük a vérvételt, melynek eredménye: *Vörösvérsejt: 6, 1 t/l ref: 4, 5-5, 9 *Hematocrit: 0, 53 l/l ref: 0, 40-0, 52 *Hemoglobin: 176g/l ref: 140-175 *Eosinophil: 0, 04 g/l ref: 0, 05-0, 45 *Eosinophil%: 0, 4 ref: 1, 0-4, 0 Lymphocita: 1, 54 g/l ref: 1, 1-4, 5 *Lymphocita%: 17, 5% ref: 25-40 Neutrophil: 6, 49 g/l ref: 2, 2-7, 9 *Neutrophil%: 74% ref: 50-70 *Süllyedés: 14mm/ó ref: 1-10 Fehérvérsejt: 8, 8 g/l ref: 4, 4-11, 3 Crp: 2, 2 mg/l ref: 0-5 Nem dohányzom, tüdőgyógyászati légzésvizsgálat eredményei 100% felettiek lettek. Kérdésem az lenne, hogy mennyire jelez ez a vérkép komoly gondot, mi okozhatja az emelkedett (vagy éppen csökkent) értékeket, illetve Ön milyen vizsgálatokat tart szükségesnek?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza magas vvt témában

Kedves Levélíró!

Ha nincs másodlagos feltételezhető oka a magas vvt számnak, ami azért a kontroll eredményen jobb, akkor policitaemia vera irányában érdemes labort elküldeni. Másodlagos okok nagyjából amit felsorolt, legsűrűbben a dohányzás okozhatja. A policitaemia hematológián igazolható, vagy zárható ki, egy vérvétel biztosan kell hozzá, ami speciális labort igényel, ezért érdemes ott nézetni. Ha igazolódik, akkor csontvelő vizsgálat is történik, de ezt mindig a kezelőorvos elmondja. Szerintem háziorvos által kérjen - nem sürgős jelleggel, tehát ha 1-3 hónapon belül kap, az belefér időpontot hematológiára.

Kérdés: 2018. augusztus 28., 07:35; Megválaszolva: 2018. augusztus 28., 18:31

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Magvas vvt
Alacsony thrombocytaszám
Kedves Doktornő! A thrombocytaszámom kb. 1,5 éve a kelleténél jóval alacsonyabb (a legalacsonyabb érték 13.5 volt még 2022 januárjában, azóta 50...
Minimális CRP emelkedés
Kedves Doktornő! Az utóbbi pár hónapban minimálisan emelkedett a CRP-m, miközben a süllyedés jó volt, a mostani vérképben pedig csökkent....
Neutrofil gond2
Köszönöm a gyors választ! Még az eszembe jutott, hogy kb. 1 éve szedek lokrent, az nem okozhat neutrofil csökkenést? Olvastam, hogy akár...
Neutrofil gond
Kedves Doktornő! Minden évben csináltatok vérkép vizsgálatot a biztonság kedvéért. 2021-ig teljesen rendben voltak a fehérvérsejteim (Fvs 5-6...