Hideg agglutinin

Tisztelt Doktor Nő! Három évvel ezelőtt kerültem kétoldali talp és lábujj fájdalommakkal reumatológus szakorvoshoz aki hideg allergia gyanújával vérvételre küldött. /előzetesen ultrahangos vizsgálat az érszűkület lehetőségét kizárta/ Az eredménye hideg antitest pozitív lett. Itt sajnos a meleg zoknin kívül mást nem ajánlottak. A net-en való tájékozódás után hematológushoz kértem beutalót. Itt a vizsgálat után chinotal, aspirin protect, normodipine illetve pantoprazole gyógyszereket írták fel. Négy hónapig szedtem számottevő vagy érezhető eredmény nélkül. Ezután a hematológián egy 8 napos infúziókurát kaptam. Gyakorlatilag a fájdalmaimon ez sem segített. A lehetséges kezelési módról olvastam hogy plasmapheresissel el lehet távolítani a hideg antitesteket. Ezt megemlítettem a kezelő orvosomnak aki azt válaszolta erre hogy ezt más fajta betegségeknél alkalmazzák. Szeretném Öntől megkérdezni hogy ez helytálló-e és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre s milyen úton tudok ezekhez hozzá jutni. Az utóbbi időben gyakran érzek nyelőcső görcsöt, feltehetően ennek a betegségnek következtében. Sajnos a fájdalom miatt mióta fennáll azóta egyetlen éjszakát nem aludtam végig. Más egyéb betegségemről nem tudok. Köszönettel László Dnaújvárosból.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza hideg agglutinin témában

Kedves László!

A hideg agglutininek okozta panaszok tényleg kifejezetten kellemetlenek és megkeserítik az ember életét. Kezelésére sajnos nincs előírás, inkább tapasztalaton alapul. A tüneti (meleg zokni) ill. szájon át szedhető gyógyszereken túl az igazán erős kezeléseknek az indikációja azonban szigorúbban meghatározott. Akkor lehet erősebb kezelést adni, ha jelentős vérszegénységgel jár vagy ha érelzárósás alakul ki a végtagon. Ez persze leírva nem tűnik túl igazságosnak, hiszen ezekig úgymond eljutva is gyötrelmesek a tünetek és mondhatnánk hogy miért várjuk meg a legsúlyosabb tüneteket.... Mégis egyedi elbírálást igényel. Még ami szóba jöhet az a szteroid adása akár szájon át, akár alkalmanként vénásan (persze hosszú távon sok mellékhatása van) , a kemoterápiás szerek közé tartozó ciklofoszfamid adása, és legutolsó sorban plazmaferezis, de ezt valóban csak életet vagy végtagot veszélyeztető krízis állapotban lehet alkalmazni. Egyébként a ferezissel a keringő antitest eltávolítható, ezért okoz gyors javulást krízis helyzetben, de sajnos kb rögtön újratermelődnek az antitestek, ezért nincs értelme feltétlen ebben gondolkodni sajnos. De hematológián a szteroidot, ciklofoszfamidot fel lehetne vetni szerintem.

Kérdés: 2016. március 15., 23:12 ;Megválaszolva: 2016. március 16., 19:22
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt
Magasabb értékek
Magas vasszint
Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága...