magas vas és transzferrin telítettség

Tisztelt Doktor Nő/Úr, a labor eredményeim magas vas szintet (40, 2 umol/L) és magas transzferrin telítettséget (66%) mutatnak. Amikor elhoztam a leleteim azzal adták oda, hogy minden rendben van, csak később vettem észre ezt a két csillagot. Az interneten keresgélve az értékek magyarázataként a vasmérgezést találtam, de annak tüneteit nem tapasztalom. Érdekes még, hogy férjeim leletei is ugyanezt a képet mutatják, de neki sincsenek vasmérgezésre utaló tünetei. Mi okozhatja ezeket az értékeket? Kell valamin változtatnunk a csökkentésük érdekében? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza magas vasszint témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben vasat, vagy vas tartalmú multivitamint, étrend kiegészítőt szednek, azt hagyják abba. A laborvizsgálatot mindenképpen meg kellene ismételni, ha csökken a vas szintje, csak későbbi kontroll vizsgálat szükséges.

Ha az ismételt vizsgálat is magas vasszintet és enzimeltéréseket (ferritin, transzferrin) igazol, hematológiai kivizsgálás javasolt.

Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2015. március 03., 10:34; Megválaszolva: 2015. március 14., 08:46
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Leiden babatervezés
Kedves Doktornő! Babatervezés előtt állunk, és Leiden heterozigóta vagyok.Eddig ezzel semmilyen panaszom nem volt.Babát tervezünk és...
Trombózis hajlam
Tisztelt Doktornő! 36 éves nő vagyok. Nemrégiben elvégeztettem genetikai trombózispanel vérvizsgálatot. 3 faktor vizsgáltak. Az alábbi...
Frizer oltást kaphatok e kedden,ha...
Tisztelt Doktornő! Pénteken kaptam meg az értesítést, hogy kedden, 13-án megkaphatom a Frízer COVID elleni vakcinát. Korábban azért nem kaphattam...
Oltas utan munka?
Tisztelt Doktorno! 3 napja megkapta a covid elleni vedoltas elso adagjat. 1.5 napig laz, izonfajdalom, fejfajasom volt. Kerdesem az lenne, hogy van e...
Prothrombin Mutáció - Moderna oltás