Csontvelő biopszia lelet

Tisztelt Doktornő! 1, 5 éve bőrkiütések jelentek meg az alsó végtagjaimon. Más panaszom nem volt. Különböző kivizsgálásokon vettem részt, többek közt crista biopsiát is végeztek rajtam. Időközben kiderült, hogy immunbetegségem van, polyarteritis nodosát illetve hideg agglutrinin pozitivitást diagnosztizáltak nálam. A vizelet- és vérvizsgálati leleteimen az értékek megfelelőek, eltérést nem mutatnak. A csontvelő biopsziai leletben szinte minden érték megfelelő volt, egyedül a CD8 pozitív T-sejt arány lett magasabb. A kenetekben jelentősebb fokú lymphocytosis nem észlelhető. A morfológiai vizsgálat szerint kóros/ aberrált CD8 pozitív T-sejt populáció kimutatható (11% kérdéses jelentőségű monoclonalis T-sejt populáció). A CD8 pozitív sejtek egy része (5, 9%) magasabb CD8-CD5 és csökkent CD3 expresszióval, míg másik részük (1, 8%) kisebb CD8-CD5 és magasabb CD3 expresszióval rendelkezik. A gyógyszeres kezelés hatására a tünetekben időközben javulás következett be, a kiütések halványodtak. Kérdésem: a kóros CD8 T-sejtekből idővel kialakulhatnak-e daganatos sejtek? Kell-e ettől tartanom? Segítő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Tomonkó Magdolna válasza csontvelő vizsgálat témában

Kedves Kérdező! Ilyen mélységben a T sejteket nem túl régen tudjuk vizsgálni, még kevés a tapasztalat. Általában az autoimmun betegségeknél nem tapasztaljuk azt, hogy daganatos betegségekbe fordulnának át, magam egyetlen betegre sem emlékszem, akinél ezt tapasztaltam volna. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Megválaszolva: 2014. november 16.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Csontvelő biopszia altatásban
Tisztelt Webbeteg! Ciklikus neutropenia nevű alapbetegségem van, de nem kapok folyamatos kezelést. Gyermekkoromban vettek tőlem csontvelőt. Az lenne a...
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...
Trombózispanel vizsgálat terhesség...
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Trombózispanel vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményét, mert őszintén szólva teljesen...