Vas érték

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Most már második éve, hogy a vasam 29-30 mol/L között van. Korábban a vasérték mindig normális volt. A többi labor eredményem rendben. A háziorvosom szerint ez nem olyan magas érték, hogy foglalkozni kellene vele. Engem viszont nem hagy nyugodni a dolog, ugyanis a magasabb vasérték azóta van, hogy tavaly novemberben egy hosszadalmas hasmenést követő bélprobléma lépett fel nálam, ami ma napig nem rendeződött igazán és az orvosok IBS állapítottak meg. Nagyon sokszor puffadok és mortyognak a beleim, néha hasmenéssel. Lehetséges-e, hogy a kettő összefüggésben van egymással? Kell foglalkozni ilyen vasértékkel? Ha igen, mit tehetek a csökkentése érdekében? Köszönettel: Zsuzsa

Dr. Tomonkó Magdolna válasza emelkedett vas érték témában

Kedves Kérdező!

Ez a vas érték valóban nem sokkal haladja meg a normálisat, de egy hasi ultrahang vizsgálattal nem ártana megnézni a lépet és a májat. Ha azok rendben vannak (nem nagyobbak, normális szerkezetűek) , akkor valóban nincs más teendő a rendszeres kontroll vizsgálatoknál.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2012. december 21., 12:02 ;Megválaszolva: 2012. december 22., 23:24
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
miért magas a vas értéke?
a vérvételnél 3 tizeddel magasabb volt a vas értéke, 1 évvel ezelőttinél a 3x-a az orvos nem csinált belőle ügyet, de engem nyugtalanít, mi lehet...
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt
Magasabb értékek