alacsony éretlen retikulocita szám

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A legutóbbi véreredményemben 3 érték mutat eltérést. Szeretném megtudni, hogy okot adnak-e aggodalomra az eltérések. A fehérvérsejt 3, 6 Giga/L. A referencia tartomány 4, 5-11, 0 Giga/L. A trigliceridek 0, 50 mmol/L. A referencia tartomány 0, 55-1, 60. Az éretlen retikulocita 0, 8 %. Míg a referencia 4, 5-10-9 %. Ez utóbbi eltérés a legjelentősebb. Mi okozza az éretlen retikulocita alacsony szintjét? Javasolt hematológust felkeresnem. Várom szíves válaszát. Köszönettel: hzsuzsa

Dr. Tomonkó Magdolna válasza alacsony retikulocyta szám témában

Kedves Kérdező!

Egy betegről vagy betegségről sohasem lehet véleményt alkotni egyetlen lelet alapján, főleg akkor nem, ha ezek az eltérések nem számottevőek. Az éretlen reticulocytak alacsony száma önmagában véve nem probléma, sokkal nagyobb baj lenne, ha emelkedett volna a számuk. A fehérvérsejtek száma gyorsan változik a vérben, élettartamuk 6-48 óra, legfeljebb pár nap, ebből következően 2-3 nappal később levett vérmintában sohasem látjuk ugyanazt a számot. A fehérvérsejtek rendkívül gyorsan reagálnak a szervezetet érő behatásokra, a fertőzésekre, de stresszre, kialvatlanságra, étkezésre vagy annak hiányára, stb. is. A jelentéktelen triglicerid szint csökkenés is inkább jó, mint rossz lenne.

Nem írt arról, milyen panaszai vannak, (vannak-e? ) , hogy szűrés kapcsán végezték a labor vizsgálatot, vagy panaszok alapján, pedig ez döntő a lelet értékelése szempontjából.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2012. november 26., 17:48 ;Megválaszolva: 2012. december 01., 10:50
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt