apc rezisztencia

kedves dr nő vagy dr úr! azt szeretném kérdezni hogy! vér vizsgálatom volt hogy szedhetek e fogamzás gátlót.és kiderült az eredményemből az apc rezisztenciám pozitív lett.most újra vért vettek tölem és el küldték debrecenbe a vérem.utána néztem a neten és ez azt jelenti hogy be sűrűsödik a vérem hajlamos vagyok trómbozisra! édes apámnak az van + még ér szűkűlete is.de azt szeretném kérdezni hogy nekem erre kell e szednem vér hígítót vagy nem? 34 éves nő vagyok válaszát előre is köszönöm üdv bea

Dr. Tomonkó Magdolna válasza hematológia témában

Kedves Kérdező!

Fogamzásgátló szedése semmiképpen sem ajánlható az Ön esetében, mivel a női hormonok jelentősen növelik a trombózis kockázatát.

Azt, hogy jelenleg kell-e szednie vérhigítót, az újabb vérvizsgálat eredménye fogja eldönteni.

A Leiden mutáció (az APC rezisztenciát okozó genetikus betegség) érinthet 1 kromoszómát és mind a két kromoszómát is. Ha csak egyik génje hibás, van lehetőség a körülmények, egyéb kockázati tényezők (dohányzás, túlsúly, mozgáshiány, életkor, családi előfordulás, tervez-e még gyermekvállalást, stb.) alapján mérlegelni a vérhigító gyógyszer (Syncumar) beállítását, vagy enyhébb gyógyszerelés választását.

Ha mindkét génje hordozza a betegséget, élete végéig szükséges vérhigító gyógyszer szedése.

Üdvözlettel: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2012. július 08., 11:56; Megválaszolva: 2012. július 10., 12:01
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Direkt coombs pozitív vagyok....
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt években több műtétem is volt (2009 októberében végbélsipoly, majd 2010 márciusában orrsövényferdülés korrekció)...
Hematológiai laboreredmény
Üdvözlöm! Mi kisbabát szeretnénk a párommal, van már egy 9 éves fiam.2 éve próbálkozunk.Nem rég volt 2 vetélésem az első műszeres a második...
tetoválás után vérvétel
Jó napot! Megszeretném kérdezni, hogy 07.01. csináltattam a tetoválásomat, a vádlimra, és 07.04-én kell mennem vérvételre (17 éves koromban...
Nőgyógyászati vérzés Syncumar...
Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, hogy a Syncumar okozhat-e folyamatos menstruációtól független nőgyógyászati vérzést? 26 éves vagyok. 2004-ben...
TTP, ITP betegség együtt?
Tisztelt doktor nő/úr! Férjemnél TTP betegséget diagnosztizáltak, április 04.én.több mint 2 hétig ito.n volt, lélegeztető gépen, majd...