• Lehetséges-e, hogy ennyire eltérő a szérum vas értékem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! December végén voltam először laborvizsgálaton, ahol 25, 7 umol/L volt a vasam. A háziorvos ezen meglepődött, mondván, hogy sápadt vagyok, azt hitte vashiányom van. Rá egy hónapra (január elején) a vasam 3, 6-ra csökken. Majd február elején már csak 1, 4 volt. A nőgyógyászom ragaszkodott a vénás vasinjekcióhoz, de nem találtam orvost, aki beadta volna. Túlságosan kockázatosnak tartották. Végül gasztroenterológiára kerültem. Az ottani belgyógyász elküldött laborba vasterhelésre (ez néhány napja volt). Az éhgyomri vasam 21, 4 volt, ezután 5 szem Neo-ferro-folgammát kellett bevennem, majd 1, 3 és 5 óra múlva újra vért vettek. Közben nem ehettem és nem ihattam. Ezek az értékek mind 10umol/L alatt maradtak. Egy budapesti laborban közben szintén vettek vért, ahol enyhe anémiát állapítottak meg. A közérzetemről azt kell tudni, hogy rettentő sápadt vagyok, nagyon fáradékony, naponta 10-15óra az alvásigényem, nem tudok koncentrálni és a hajam is hullani kezdett. A gyomortükrözés során nem találtak semmit és a székletemben sincs vér. Az egész vizsgálatfolyamat egy konstans hőemelkedéses/lázas állapot miatt kezdődött. A góckutatás és minden egyéb vizsgálat gyakorlatilag kizárta, hogy szervi bajom lenne. Feltételezem, hogy pszichés okok miatt vagyok lázas (37, 5-38). A kérdésem az lenne, hogy tudnak-e ésszerű indokot adni arra, hogy ennyire eltérő eredményeim vaseredményeim vannak. Lehetséges, hogy a labor hibázott? De mikor? Amikor a magasat vagy amikor az alacsonyat mutatták ki? Kérem segítségüket, mert 3 hónapja tart ez a kálvária, orvostól orvosig járok és senki nem tudja megmondani, hogy mi történik... Köszönettel és tisztelettel: Gy.L.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vashiány témában

        Kedves Kérdező! Ahhoz, hogy véleményt lehessen formálni az állapotáról, ezek az adatok nem elégségesek. Nem látom, milyen vizsgálatokat végeztek góckutatás gyanánt, nem látom, hogy a pajzsmirigy működését megvizsgálták volna, nem látom a vérképét, a vörösvérsejtek alakját, nagyságát, a süllyedést, CRP-t, máj és vesefunkciót, stb. A laborok egyébként különféle módszerekkel dolgoznak, a normál értékeke határai is módszer-függők. A hirtelen vasszint csökkenés oka leggyakrabban vérzés, de nem csak a gyomor-bél rendszeren keresztül lehet vasat veszíteni. Nem írja, milyenek a menstruációi, a kirívóan alacsony érték nem egy kiadós menses után volt-e? Mindmegannyi fontos adalék. Ha megtisztel bizalmával, mindezeket elküldheti e-mail címemre. [email protected] Üdv. dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 24., 20:19; Megválaszolva: 2012. március 27., 11:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: