Alacsony Protein S

Tisztelt Válaszadó! Jelenleg 21 hetes terhes vagyok. Terhességem előtt trombofília vizsgálaton vettem részt, amely Protein S deficienciát mutatott (53, 7%, ref 70-150%, a többi érték normál volt) . Trombózisom soha nem volt, a családomban sem fordult elő. A vizsgálatot azért végezték, mert Gilbert szindrómám van, ami mellett 8 évig fogamzásgátlót szedtem, s mint kiderült, ez fokozottan növeli a trombózis hajlamot. A fentiek miatt a terhességem 20. hetétől Clexane 0, 4 ml vérhígító injekciót kell szúrnom (29 éves, 66 kg, 174 cm vagyok) . 5 nap Clexane után a vérképem a következő: thrombocyta 191 (Clexane előtt 233 volt, ref érték 150-390) , prothrombin idő 15 sec, INR 1, 3. Kérdésem: valóban szükséges-e a vérhígító a terhességem alatt? Ha szükséges, akkor tényleg igaz-e, hogy az INR értéknek 2-3 között kell lennie? Tartok attól, hogy így tovább csökken a thrombocyta szám, és vérzékeny leszek. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza protein témában

Tisztelt Érdeklődő!

A Clexane nem befolyásolja az INR értéket, az Ön által említett 2 és 3 közötti terápiás tartomány csak a tabletta formájú véralvadásgátlók (Syncumar, Marfarin) szedésekor állja meg a helyét. A terhesség alatt élattani jelenség a vérlemezkeszám csökkenése, a 191 G/l-es érték még bőven a normál tartományon belül van, nem kell aggódnia.

Ami pedig a terhesség alatti vérhígító kezelés szükségességét illeti: a tünetmentes protein S deficiencia esetén nincs egységes álláspont, de jómagam azt gondolom: amennyiben nincs semmi mellékhatása a kezelésnek, elővigyázatosságból jobb, ha alkalmazza.

Kérdés: 2011. december 06., 22:11; Megválaszolva: 2011. december 10., 21:00
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Reflux és Protein S
Tisztelt Dr.Plósz János Doktor Úr! Köszönöm a segítségét! Ma voltam orvosnál, thrombophiliát vizsgáltak (anyukámnak és nagyimnak ia volt) a...
Hasi ultrahang
Tisztelt Doktornő! Kb 1 hónapja írtam levelet Önnek, hogy lezajlott nálam egy pajzsmirigy gyulladás, ami teljesen felborította a vérképem és hogy...
Vérkép eredmények
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Legutóbb írtam önnek azzal kapcsolatban, hogy vérvételen említették, hogy "sűrű a vérem állaga". Tudom, hogy...
Hepatitisz B bizonytalan lelet
Kedves Doktornő! Egy véradás alkalmával kiszűrtek, és nem adhatok a továbbiakban vért fertőző májgyulladás okán. Mutattak a következő...
Vérvételkor sűrű vér
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Korábban ételintolerancia vizsgálathoz ujjbegyből magamnak vettem le vért kora reggel, ezt megelőzően viszont nem...