A Lányom vállalhat- e gyermeket?

Tisztelt Doktor úr / doktor nő! A Lányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A Lányom 10 éves koráig jól tanult, 5-ös volt minden tárgyból, aktív volt az iskolában. 10 - 11 éves korában vettünk észre jeleket: bepisilés, zárkózottá vált. Később a tan. eredményei romlottak. Az addigi barátnőivel nem beszélt. Orvoshoz fordultunk. Kivizsgálás után gyógyszert kellett szednie: 1997- től 1999-ig Zoloft, 2000-ig Zyprexa, 2001-ig Perdox- gyógyszereket egymás után váltva a kezelő Orvos utasítása szerint. 2001 után nem volt hajlandó bevenni a gyógyszereit. Állapota változó volt, tanulmányait megszakításokkal folytatta. 2010- től egy idősebb férfival él élettársi kapcsolatban (aki ellen én tiltakoztam akkor, de már túl vagyok ezen) aki komoly ember, egészségi állapotát is képes figyelni, követni. 2011 augusztusában állapota hirtelen romlott, kórházba kellett vinni: zavaros viselkedés, összefüggéstelen beszéd. Egy hét kórházi kezelés után Humperdal gyógyszert szedte. Szeptemberben a kezelő Orvosa a Humperdal helyett: Litacarb gyógyszert írta. 2012 márciusban 10 nap kórházi megfigyelés után Leponex gyógyszert kellett szednie. Állapota javult, tanulmányait befejezte: Szociális munka szakon diplomázott. angol nyelvből közép fokon vizsgázott. Állapota javult lassan, a gyógyszerek ellen tiltakozott- szakaszosan szedte. Időközben kezelő Orvosa cserélte a gyógyszereket. Most: Risperdal 1mg/ml oldat, Skippa 10mg, Akineton 2mg, és Rivotril 0, 5 mg gyógyszereket szedi- mondhatni rendszeresen. Kedély állapota jó, aktivitása változó. Sokszor próbált munkát vállalni, néhány hónapot dolgozott is. A háztartási munkákat kielégítően elvégzi. Legnagyobb gondja újabban az idő. Most 32 éves és gyermeket szeretne szülni és ehhez fiatalabb társat keres. Ezt a mostani társa megérti, mondta: Ő félre áll ha a Lányom úgy dönt. Ez a döntés a Lányomnak sem könnyű, én pedig nem tudom, hogy mely irányba támogassam, mert nem tudom, hogy milyen hatással lenne a gyógyszer a magzatra, a gyermekre. Ez lenne a kérdésem: Vállalhat-e a Lányom gyermeket a leírt egészségi állapotában? Esetleg lenne valamilyen lehetőség segíteni az állapotán ami eddig elkerülte a figyelmünket? Köszönöm, hogy elolvasta a levelem és a válaszát is köszönöm előre. Tisztelettel: K. J.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza pszichiátriai gyógyszer témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben a használt gyógyszerei nem okoznak peteérési zavart, szerintem nincs oka annak, hogy ne lehetne terhes a leánya.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2019. január 17., 15:23; Megválaszolva: 2019. február 01., 12:57
Kérdések és válaszok: Gyermektervezés
Meddőségi problémák
Gyermekvállalás
Babavárás lehetséges-e?
Összeférhetettlenség
Fogamzásgátló tabletta után