Asherman szindróma, gyermekvállalás

Tisztelt doktor úr! HSC-t csinálták nálam( HSC- biopsia endometrio, adhesiolysis) ahol elég kedvezőtlen lett az eredmény. Zárójelentésemen ez szerepel: Habituális vetélés, bizonytalan endometrium uh miatt került felvételre osztályunkra. Anamnézisében korábban végzett hysreroscopia szerepel, mely során Asherman sy.miatti adhesiolysis, myomaerectio valamint roller ball technikával végzett vérzéscsillapítás szerepel. A méhtükrözés során egységes uterusűrt találtunk, egyértelmű III gradusú Ashermann tüneteivel. Bár a szájadékok látótérbe hozhatóak, azokat trabekuláris összenövések fedték, amiket a szakma szabályai szerint oldunk. Javaslat: Kímélő életmód. A továbbiakban min. 2hónapos (proginova) kezelés indokolt, lehetőség szerint oestrogén valerát hatóanyaggal. Amennyiben ez nem hozzáférhető Qlaira szedése indokolt.6hét múlva nőgyógyászati kontrollvizsgálat javasolt. Szövettan 10 nap múlva. A doktor úr kiírt Estrofem 1mg tablettát napi 2x1 szemet és Divigél 2mg-ból napi 2x1-et. És azt is mondta, hogy ezen idő alatt nem valószínű, hogy menstruációm lesz mert ezt folyamatosan kell szedjem. Viszont a magas ösztrogén bevitel ellen felmerült, hogy édesanyámnak tavaly évben emlő daganata volt a bal mellében amit el is kellett távolítani és annak járjak utána, hogy ez genetikai úton örökölhető, amit az őt kezelő Onkológus dr.-nő kizárt. A jelenlegi kezelőorvosommal abban maradtunk, ha sikerült utána járnom ezeknek akkor keressem, viszont ő jelen álláspontban a hormonpótló kezelés helyett nem tudott más kezelést ajánlani, azt mondta ennek utána kell járnia. Most nagyon elkeseredett vagyok, hogy lehet e saját gyerekem, helyrehozható-e ez az elváltozás illetve van-e más megoldás a hormonpótló kezelésen kívül. Illetve még azt kérdezem, ha mégis a hormonkezelés mellett maradunk a nagy mennyiségű ösztrogén bevitelt nem kell-e a ciklus második felében progeszteronnal is megtámogatni, mert attól is tartok, hogy a saját hormonrendszerem így teljesen felfog borulni. Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza a gyermektervezés témában

Kedves Kérdező! Saját gyakorlatunkban 2 ciklusnak megfelelőn használunk Estrofem és Duphaston terápiát, természetesen nem folyamatosan hanem szünettel. Ezzel több teendőt nem gondolok, ez nem nagy mennyiségű hormon használat, emiatt nem kell aggódni. Amennyiben egyéb problémája nincs, úgy ezt követően próbálkozni kellene a baba projekttel. Üdvözlettel Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2014. május 11., 19:09; Megválaszolva: 2014. május 15., 11:13
Kérdések és válaszok: Gyermektervezés
Lelet értelmezés - kérdés
Cipralex 10 mg terhesség
Hormonpanel-teherbeesés
Vérvétel elemzése
Babatervezés