Magas FSH

Tisztelt Doktor Úr! 31 éves vagyok, egy éve próbálok teherbe esni, sajnos sikertelenül. Eddig két 3. napi hormonvizsgálat készült, az első tavaly novemberben, a második pedig a mostani ciklusban. A novemberi eredmények: FSH 8, 56 U/l, LH 4, 39 U/l, ösztradiol 109, 8 pmol/l, prolaktin 893, 9 mIU/l, TSH 3, 0 mIU/l, FT4 12, 9 pmol/l, FT3 4, 72 pmol/l. A magas prolaktin szintre december óta gyógyszert szedek. Időközben kiderült, hogy enyhe inzulinrezisztenciám is van, erre diétázom és mozgok, gyógyszert egyelőre nem kaptam, emellett napi 3000 NE D vitamint is szedek, illetve az emelkedett TSH-ra napi 1/4 50mg-os L-Thyroxin-t. A mostani hormoneredményeim a következők: FSH 10, 9 IU/l, LH 6, 9 IU/l, ösztradiol 50, 07 pmol/l, prolaktin 5, 25 ng/ml, TSH 2, 12 mIU/l, FT4 13, 8 pmol/l, FT3 4, 07 pmol/l. A 21. napi progeszteron szintem eddig minden alkalommal rendben volt (40, 8 nmol/l, 51, 5 nmol/l, 54, 2 nmol/l) , ebben a ciklusban még nem mérték. Nagyon aggaszt az FSH szint jelentős emelkedése, aminek az orvosom nem tulajdonított jelentőséget, de én nagyon aggódom, hogy ez korai petefészek-kimerülésre utal és emiatt soha nem lehet gyerekem. Ön szerint fennáll ennek a veszélye? Van értelme elkezdeni így az inszeminációkat, vagy jelentkezzünk be inkább egy meddőségi centrumba, nehogy kifussunk az időből? Kérem adjon tanácsot, mert rettenetesen aggódom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza FSH témában

Kedves Kérdező!

Az FSH érték is, mint mindegyik, ingadozhat. A 10-es érték még nem tragédia és valószínűleg egy kontrollnál már rendben is lenne. Többi hormonértéke szépen javult, szóval ne aggódjon, jelentkezzen az inszeminációra.

Üdvözlettel: Dr.Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2014. április 23., 16:53; Megválaszolva: 2014. április 28., 12:36
Kérdések és válaszok: Gyermektervezés
Hormonpanel-teherbeesés
Hormonszint
Tisztelt Doktorúr, meddőségi vizsgálatok keretében megkaptam a 3. és a 21. napi hormonvizsgálat eredményeit. A határértékeket figyelembe véve...
Lehetek terhes?
Meddőségi problémák
Gyermekvállalás