Tortyog a kisfiam

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a két hetes kisfiam már lassan több mint egy hete tortyogva veszi a levegőt. Próbáltok orrszívóval leszívni, de nem használt. Próbáltuk a Nasivin orrsprayt is, az valamennyit használ, de csak ideig óráig. Megmutattuk a körzeti gyerekorvosnak, aki megvizsgálva azt mondta, hogy nem lát semmi elváltozást. Viszont a kisfiam attól még nehezen kap levegőt. Ez az egyik problémám. A másik problémám az, hogy a kisfiamnak szerintünk elég ritkán van széklete. Ma például még nem volt. Születése után napokig nem volt semmi, majd pár napig naponta 1-2 nagyobb és néhány kisebb. Normális ez? Tápszert és anyatejet kap. Sajnos a páromnak nincs annyi teje ami egy evésre elég lenne a picinek, ezért tápszerrel pótoljuk. Tápszerből a gyerekorvos a milupa Milumil HA Start optima nevű tápszert írta fel. Ön szerint a tápszer okozhatja a ritka székletet? Próbáljunk meg másik fajtát? Mit lehet adni egy két hetes csecsemőnek amitől megindul a normális bélműködés? Napközben jól alszik, de azt vettük észre, hogy éjszaka nyűgösebb és mintha fájna a kis pocakja, mert magaalá húzza a kis lábát és úgy próbál meg elaludni. Végül az utolsó kérdésem, amit már megkérdeztünk a védőnőnktől is, de nem kaptunk rá választ, hogy milyen időközönként és mennyivel ajánlatos emelni egy csecsemő tápszer menyiségét? Jelenleg 70 ml-t kap ez kb. 3 óra hosszáig elég. Utána ismét éhhes. Ön szerint kevés ez a mennyiség vagy emeljünk rajta? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza légzőszervi betegség témában

Kedves Kérdező!

Hurutosságra lehet adni a kicsinek Calcimuscot (ez receptköteles) 2x1, 5 ml-rel illetve Cebion cseppet 1x8 cseppet ez recept nélkül kapható. Lehet kapni Euphorbium compositum nevű orrspray az szintén jó illetve lefejt anyatejet lehet a kicsi orrába cseppenteni naponta 3x1-2 cseppet mindkét orrnyílásba. A ritkább székletürítést feltehetőleg a tápszer okozza de ez még nem jelent problémát. Akkor van inkább gond, ha a széklet nehezen távozik, ha kifejezetten kemény a széklet. Ahogy írja ilyen nincs jelen. A hasfájás anyatejes babáknál is kialakul ami 3-4 hónapos korra szokott elmúlni ennek oka az, hogy a baba nem mozog, nem forog így a belek sem mozognak annyira és a bélgáz bentreked. Érdemes a kicsi hasát masszírozni erre megfelelő technikák vannak illetve lehet neki Espumisan cseppet, Infacolt adni illetve Normaflore-ból 1 ampullát naponta. A tápszer amit orvosuk felírt a legjobbak között van én nem váltanék. A babának 3 óránként kell ennie, egy kis csecsemő 3 óránként éhes normál esetben tehát ilyen szempontból is jó a tápszer.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. március 17., 20:48; Megválaszolva: 2011. március 19., 09:25
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bronchitis kisgyereknél
Tisztelt Doktornő/Úr! Kisfiam 4, 5 éves. 1 éves kora óta igen gyakran obstruktív bronchitise van. 2-szer már kórházban is voltunk. Allergia...
Bizonytalanság
Kedves Doktornő! Kislányom 2, 5 éves lesz május 4-én. Lassan 3 hete folyamatosan folyik az orra. Mikor már "csak" szörcsögött elkezdett...
Bogyót köhög fel
Tavaly januárban elvittük gyermek pulmonológiára a hosszan tartó hasmenés miatt. Vért vettek tőle megnézték lisztérzékeny-e, de negatív volt....
Kedves Dr. Nő!
Ismét a véleményét és mielöbbi válaszát kérném mert számomra nagyon fontos a válasz. A kisfiammal azóta voltunk 1 hétig kórházban és azt...
Lágyéksérv gyerekkorban