Kisgyermekkori elhízás

A kis unokám 15 hónapos és 23, 5 kg a súlya. Különböző vizsgálatokat végeztek rajta, Diabetesz, pajzsmirigy, vérvétel, koponya vizsgálata. Azt a választ kaptuk, hogy kicsit több a növekedési hormonja., De semmilyen utasítást azon kívül, hogy ne adjunk neki édességet csak minimálisat. Nehezen tanult meg felállni, járni, most viszont nagyon mozgékony, és nagyon okos kisfiú. Az a baj, hogy sokat fáj a lába a súlyától gondolom. Mit tegyünk, hová vigyük a gyereket, nem szeretném ha lerokkanna a túlsúlytól. Egyébként nem eszik túl sokat én 3 gyermek édesanyja vagyok, de nem tudom mit kezdjünk ezzel a problémával. Nemsokára ovodába megy és nem szeretném, ha csúfolnák, de a legfontosabb az lenne, hogy tudjuk mit kell ellene tennünk. A túlsúlyra gondolok. Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel: Rubeczné /aggódó nagymama/

WEBBeteg szakértő válasza gyermekkor elhízás témában

Kedves Nagymama! Valóban sok a 23, 5 kg egy 15 hónapos kisdednek. Nem igazán tudom elképzelni, hogy mindez összefüggésben van a növekedési hormonnal, főleg úgy nem, hogy annak termelődése nem folyamatos, ezért ennek megfelelően egy vérvétel növekedési hormon szint meghatározásra nem elegendő. A túlsúly sajnos ebben az életkorban is leggyakrabban a fokozott kalóriabeviteltől és a csökkentett felhasználásból adódik. Ennek megfelelően első lépésben dietetikust keresnék fel az Önök helyében és megbeszélném a személyreszabott étrendet (cukrozott folyadékok fogyasztását - beleértve a teát is - hanyagolnám, a repetát mindenképpen elkerülném, megpróbálnám a kenyérféléket elkerülni). Elméletileg ebben az életkorban ennyi is elegendő lehet. A további kivizsgálás abban az esetben jön szóba, ha diétás napló vezetése mellett 1 hónap alatt sem áll meg a testsúly növekedése.

WEBBeteg szakértő
Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász-diabetológus-endokrinológus
Megválaszolva: 2010. május 17.

Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek

Tápszeres táplálási nehézség
Jó napot kívánok. Van egy 4 honapos kisfiam . Tápszeres babám . Lassan 1 hónapja sirva eszi a tápszert és nem fogadja el az adagját utóbbi időben azt vettem...
Váladékozó köldök gyermeknél
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 10 éves, ekcémás. A köldöke is gyakran gyulladt, viszket. 3 hete elvakarta, csunyán bepirosodott, vérzett is, másnap fájt neki és...
Csecsemő májában ciszta
Tisztelt Doktornő! A fiú 6 hetes csescemonk. Panasz mentes, nornal suly szopik rendesen. Ma voltunk 6 hetes UH ahol a májában 12x17 cisztat talaltak. Sok infot...
Piros folt a baba homlokán
Tisztelt Doktornő! Kb. 10 nappal ezelőtt egy pirosas kicsit púpos folt jelent meg fél éves kisfiunk homlokán, mely felületi sérülésnek tűnt, mintha beütötte...
Fejrángatás es fejhátracsapás
Tisztelt Doktornő! Kisfiam, aki 1 éves elkezdte rángatni a fejét vízszintes irányban és ha ilyenkor felemeljuk meg hátra is csapja a fejét. Elég ijesztő...
Bexsero oltás tárolási hiba
Kedves Dr. Hanga! Az lenne a kérdésem, hogy lehet e valami baja a bexserot oltásnak ha 1 vagy 2 napig nem ment a hűtőnk és mi nem vettük mert nem...