Véreredmény

Tisztelt Doktor úr/asszony! 4és fél éves kisfiam véreredmény eltérései: lymphocyta 53.50%,PDW 8.2%,Triglicerid 0.29 mmol/l,Foszfor 1.81 mmol/l,IgM 0.36 g/l.Mit jelentenek és mire utalnak az értékek? Befolyásoló tényezőnek számít egy egy hónappal ezelőtti kórházi kezelés: hányás,kiszáradás jelei,infúziót kapott,másnapi vizeletben két ++ keton. A vércukra most 5.4 mmol/l. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza vérvétel témában

Tisztelt Édesanya!

Teljes körűen, általánosságban ezeket az értékeket bemutatni egy válaszban nehéz volna, így a teljesség igénye nélkül, pár szóban jellemezném az Ön által kért paramétereket. (Bővebb leírásért javaslom, hogy ezen az oldalon olvasson: https: //www.webbeteg.hu/keresok/labor)

IgM: Az ún. immunglobulinok öt alosztályának egyike. Az immunglobulinok az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, fontos szerepet játszanak az idegen anyagokkal és kórokozókkal szembeni védekezésben. A lymphociták a fehérvérsejtek egyik fő csoportját alkotják. Az fehérvérsejt számhoz szorosan hozzátartozik a Lyphocita és a Neutrofil aránya. Ha az ún. lymphocita sejtek száma emelkedett, akkor a szervezetben zajló fertőzés vírusos voltára utalhat. A trigliceridek a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, a vérzsírok legfőbb csoportját jelentik. A foszfor oxigénnel egyesülve, foszfátok formájában van jelen a szervezetben, a szervezet foszfát szintje szorosan összefügg a vér kalcium szintjével.

Az Ön által leírt kérdésből nem derül ki, hogy van-e a kért véreredményben egyéb eltérés, mi miatt történt a vérvétel (a gyermeknek volt-e panasza, amiért orvosa vérvételt rendelt el) , ezt fontos volna tudni. Az emelkedett lymphocitaszám utalhat a korábbi kórházi kezelés okaként ismert vírusfertőzésnek.

Javasolt házi gyermekorvosukkal (vagy aki a vérvételt elrendelte) átbeszélni, hogy ezek alapján szükségesnek gondolja-e a kontroll vérvételt.

Jó egészséget kívánok!

Kérdés: 2020. július 16., 11:52; Megválaszolva: 2020. július 28., 20:36
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?