• Ortopédiai szűrés 7 hetes csecsemőnél

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A napokban voltunk csecsemő csipőszürésen és uh vizgálaton kisfiammal. A vizsgálat napján a babám 6 hét és 5 napos volt. Az orvos negativ leletet állított ki, de igen meglepődött az UH vizsgálaton, mert mindkét oldalon látta a csontmagot. Azt mondta, hogy ez ilyenkor még nem szokott meglenni, igaz nem mondta, hogy baj lenne, de úgy fogalmazott, hogy előrébb jár, mint a "kora". Ezen kivül kitapintotta a kutacsát is, azt mondta kicsit szűk és hogy ne adjunk a babának minden nap d vitamint. "Egyszer-egyszer hagyjuk ki." Mennyire extra, hogy neki már megvannak a csontmagok? A kutacsa miatt kellene aggódnom? (Egyébként sajnos 1 hónapos koráig napközben szinte alig aludt, és rengeteget sírt, napi akár 6-8 órákat is. Hasfájós is, és napközben magától azóta se nagyon tud elaludni, kivéve a babakocsit vagy hordozókendőt. Éjszaka 9/10-től reggel 6/7-ig alszik, általában 2 megszakítással, de olyankor is sírdogál az etetesek utan. Ezek az alvás gondok a kutacs összefűggésében utalhatnak neurológiai problémára? Egyébként már nem sír órákat, csak 10-20 perc sirdogálás, nyüglődés van az evések után, de büfi után így sincs alvás. Beszéddel, simogatással, finom bebugyolálással, vagy cumival meg lehet nyugtatni. Hangokra, emberi beszédre figyel, mosolyog, és vissza is mosolyog már, gőgicsél, "kommunikál". Hason fejét megemeli, igaz még nem forgatja jobbra-balra. Tárgyakat, mozgásokat követi a szemével, de még ha nagyon álmos, akkor is borasztó nehezen alszik el napközben pl csak úgy az ágyban. Egyébként az etetése rendben van. 3230g-mal jöttünk ki a kórházból és most már 4700g a baba. Anyatejes nagyrészben, mellé kevés tápszeres pótlást kap.) Sokat aggódok érte, van miért? Köszönettel, Eszter

        Dr. Holnapy Gergely válasza a csípőszűrés témában

        Tisztelt Hölgyem! Amiket a gyermek első 6 hetéről leír, azok teljesen természetes dolgok. A gyermek számára gondtalan, anyaméhen belüli állapothoz képest, azok az ingerek, amik a születést követően az anyaméhen kívül érik (fények, hangok, stb.), azok javarészt új, és átmenetileg "furcsa" dolgok a számára. Hogy milyen periodusban alszik, eszik, ezek lassan kialakuló szokások az ő számára is, és új helyzet a szülőnek is. És a gyermek természetesen sír mert hanggal csak így tudja eleinte kifejezni magát. Ahogy Ön is leírta, az idő múlásával kialakulóban vannak azok a módszerek, amivel a gyermek megnyugtatható, elaltatható. Mindezek mellett rendben gyarapszik is. Ezek alapján aggodalomra okot nem látok. A 6 hetes csípőszűrés során UH-gal észlelt combfej csontosodási mag valóban nem gyakori, de nem is ismeretlen lelet. Ez egyéb látható klinikai eltérés hiányában, önmagában semmilyen aktív teendőt nem indokol. A kutacs a leírtak szerint tapintható, a méretét tekintve a "kicsit szűk" azonban nem objektív. Amennyiben a védőnő és a házi gyermekorvos rendszeres kontrollja során egyéb tünetet nem észleltek, úgy összességében nem gondolom hogy emiatt aggodalma jogos lenne. D-vitamin adásának a felfüggesztését pusztán ezek alapján nem tartom szükségesnek. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Dr. Holnapy Gergely
        Ortopéd-traumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Holnapy Gergely

        Kérdés: 2019. március 28., 18:23; Megválaszolva: 2019. április 09., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Gyógyulás után…
        Amikor beteg a gyermekünk, fontos, hogy a meseolvasás se kerüljön háttérbe.
        Egymillió migrénes
        Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
        Tiszta orrok, nyugodt napok