Gyermekemről szeretnék kérdezni

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Van egy 4 éves kislányom, egészséges, a korának megfelelő fejlettséggel. 104cm 18kg! Kb 3 hete fürdés után kb 8-10 perccel, kislányom fejfájásra panaszkodott, kértem tőle hogy mutassa meg hol fáj, de erre választ már nem adott, egésztestében megmerevedett és hátra vágodott, az esés közbe átesett a kisszékén és a szekrénybe beverte a fejét, majd a földre huppant. A földön még kb 20-30mp-ig mereven feküdt. Eszméleténél volt mert sirt és jajgatott, szemei nem voltak fen akadva, nem rángatozott, végtagjai egyenesen lemerevedtek. Amint vége lett ennek a bizonytalan rohamnak, mentőt hívtam és néhány kérdést tettem fel a kislánynak (neve, anya neve, ovónők neve) minderre nehezen a sirástól de tudott válaszolni. A fürdővíz nem volt túl meleg, az nap és az elötte való napokban fejsérülés nem érte. 48 órát voltunk kórházba megfigyelés alatt. A vérvételi eredmények jók voltak. Beutaltak neurologiai vizsgálatra és eeg-re, minden ott elvégzett vizsgálat negativ eredméynes volt, az epilepsziát kiis zárták. Probálják az orvosok belém beszélni hogy a meleg viztől vagy sérüéstől lehettet, de ebbe nem nyugszom bele, mert tudom hogy egyik sem adott. Mi okozhat ilyen "rohamot"? Hova tovább? Szemészeten már sajátmagam mentem vele, nem orvosi tanácsra, ott is minden rendben találtak! És most hova menjek, milyen vizsgálatra? Valami miatt történt ez... Mi a véleménye? Köszönettel: Egy kétségbe esett anyuka

Dr. Kerekes Éva válasza epilepszia témában

Tisztelt Anyuka!

Megértem, hogy mennyire kétségbeesett. Minden úgy történt, ahogy kellett, és nagy örörm, hogy a leletekben eltérés nem látható. Most, ha a gyermek panaszmentes, nem menjen sehova, próbáljon nyugodtan élni, és főleg ne óvja túl a gyermeket, mert az nagyon árt a személyeség fejlődésnek, és szorongás vált ki benne is.

Mindanyiunk életünkben jelentkezhet egy epilepsziás jellegű roham, ennek gyakorisága gyermekkorban tizszeres. Ez lehet az agy reakciója bármire, legtöbbször nem derül ki, hogy mire. Egy roham esetében még nem szükséges olyan részletesen kivizsgálni a beteget, mint az Ön esetében történt.

Nem akarom fokozni a szorongását, de az epilepsziát sajnos egy normális EEG lelet alapján nem lehet kizárni. A legtöbb epilepsziásnak panaszmentes állapotban az EEG nem mutat eltérést, csak roham alatt vagy közvetlenül utána.

Szóval jelenleg felejtsen el mindent, és éljenek nyugodtan, gondtalanul. De úszodában és fürdőkádban egy éven át ne legyen a gyermek egyedül, és ottnon sem tartozkodjon egyedül, gondolom, ez ebben a kórban egyébként is természetes. Ha a roham ismétlődne, akkor felmerül az epilepszia lehetősége. Ekkor mindenképpen epilepsziában jártas neurológust kell ketresni (vannak speciális epilepszia szakrendelések és centrumok) .Nem baj, ha ott nem gyermekneurológus rendel, de olyen neurológust keressen, aki epilepsziában jártas. Ugyanis az ilyen rohamok speciális jártasságot igényelnek, az EEG-t más szemmel kell leletezni, és nem mindegy, milyen további vizsgálatokkal és milyen gyógyszerekkel terhelik meg a gyermeket. Márpedig a második roham után gyógyszer beállítása szülséges.

Ha a gyermeknek többször is panasza van, ismételt neurológiai vizsgálat szükséges.

Rohammentességet kívánok!

Kérdés: 2013. március 31., 08:42; Megválaszolva: 2013. április 02., 12:00
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Epilepsziás roham?
Tisztelt Doktor Úr! Nő! Olyan problémával fordulok Önhöz hogy augusztusban kislányomnál fokális epilepsziát állapítottak meg másodlagosan...
Gyermekkori epilepszia
Tisztelt Doktor ÚR/Nő! Kislányom hat éves.Egy reggel arra ébredtem hogy nyeldekel nyála folyt és mereven nézett maga elé.Szólításra nyeldeklést...
Epilepszia vagy vércukor leesés?
Tisztelt Doktor nő! Azt szeretném megtudni, hogy a lányomnak tavaly nyáron volt egy gama nevezetű nagy rohama az óvodában, be került a...
Epilepszia vagy viselkedési zavar?
Üdvözletem! 8 hónapos ikerbabáim vannak egyik fiú, másik lány.36. hétre születtek császármetszéssel.Kislánynak 8/9-es, kisfiamnak 6/9-ers apgarja...
Van e teendő?