Csecsemő csípő UH

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam most 3 hónapos. 1 hónaposan voltunk vele csípő UH-n, a leleten ez szerepel: "Mko-n jól fejlett csontos vápa. A csontos vápasarok szögletes, hangárnyékot ad. A porcos vápatető keskeny alapú, a fejet kellően átfogja. Echomentes. A labrum jól pozicionált. A fej mko-n centrikus elhelyezkedésű, fedett, a csontmagok hiányoznak. Alfa-szög 60 fok felett. Végtagokon, periarticularis lágyrészköpenyt érintő kóros eltérést nem láttunk. Normál csípő izületnek megfelelő sonogrammok (Graf-sz. I. csípő) ". Majd majdnem 2 hónaposan kellett menni ortopédiai vizsgálatra. "Mindkét csípő stabilan a helyén. L abductio teljes. Redő asszimetria nincs. Normotóniás törzs és vázizomzat. Passzív kimozgatás megtörtént." Ezután majdnem 3 hónaposan újabb csípő UH: "Csontos vápa fejlettsége kielégítő. Csontos vápasarok lekerekített. Porcos vápasarok a fejet átfogó. Alfa-szög 50-59 fok. Béta szög: nagyobb mint 55 fok. Vélemény: Mko. II/a csípő. Egyebekben negatív UH vizsgálat." A második UH-n azt mondták, hogy a csípője kicsit fejletlen, tornáztatni kell, de nem kell aggódni. Viszont amikor a védőnő meglátta a leletet, azt mondta, hogy erre terpeszpelenkát szoktak írni. Ettől megijedtem. Tényleg kell terpeszpelenka, vagy elég a tornáztatás? A tornáztatás mennyi ideig tartson és mennyire erőteljesen? Lehet valami maradandó károsodása a kisfiamnak? Rosszabbodott a csípője a két UH között? Válaszát előre is köszönöm Kata

Dr. Bogdán Aurél válasza csecsemő csípő UH témában

Leírása alapján nincs oka aggodalomra. Minden pelenkázás során 2-3 percig jól áttornáztatja a csípőket, már meg is tette azt, ami szükséges. Terpesz pelenka nem szükséges, hisz a mai jó minőségű pelenkák mind terpesz hatásúak. Ha nem pólyázza a gyereket és nem nyújtott lábakkal bugyolálja be a gyermeket, akkor nem lesz semmi gond. Az, hogy egy fokozattal visszább minősítették a csípő fejlettségét, az abból is adódhat, hogy más ultrahangos vizsgálta, de növekedés üteme is befolyásolhatja. Egy a lényeg, ha tornáztatja a csípőket, semmilyen gond nem lesz.

Kérdés: 2013. január 23., 02:38 ;Megválaszolva: 2013. január 28., 19:34
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Baba csipő ultrahang
Tisztelt Doktor Úr/Nő 3 hónapos kislányunkat ma vittük csipő ultrahang vizsgálatra ahonnan továbbküldtek ortopédiára. Eredményeire azt mondták...
Vérkép értékelés
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
Tisztelt Szakértő! 3 hónapos kisfiunknak visszatérő húgyúti fertőzése van, a kettős üregrendszerű bal veséje alsó pólusában Grad 4, felső...
7 hónapos baba-remegés