antibiotikum babának

Kedves Doktor nő! /Úr! / Nagyi vagyok. Aggódom, mert enyhe vesetágulattal, vizelési akadályoztatással született kis unokám folyamatosan antibiotikumot kap. Kisebb húgyvezetéki billentyűs korrekciós műtéte volt, az rendben. Vesetágulat jelenleg is fennáll. Miért kell folyamatosan továbbra is antibiotikumot szednie? Milyen negatív hatása lehet? /neurológiai fejlődés? mozgás fejlődés.. intellektus? / Pl: nem szívesen fordul balra, nem igyekszik mászó mozdulatokra, ha segítik, akkor sem. Alkaron nem szeret, inkább hátra nyújtott egyenes kézzel "repül", úgy tartja a fejét. Van okom aggodalomra? Köszönöm a válaszukat előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza tartós antibiotikum kezelés témában

Tisztelt Nagyszülő!

Az antibiotikus kezelés általában kevés mellékhatással jár, igaz ez a hosszan adott kezelésre is. Leginkább a bélbaktériumok összetételének megváltoztatásával hasmenést, hasfájást, étvágytalanságot okozhatnak. Idegrendszeri fejlődésre nem hatnak. Ha ilyen idegrendszeri tüneteket észlelnek a babán, mindenképpen érdemes fejlődésneurológusnak megmutatni, de ennek a vese eltéréshez és a kezeléshez nincs köze!

Az egyik másik kérdés, hogy valóban indikált-e a tágulat miatt tartósan antibiotikumot adni- ez a tágulat jellegétől függ és hogy volt-e korábban húgyúti fertőzés. Erre a kérdésre csak az összes adat birtokában lehet válaszolni.

Az antibiotikum miatt nincs ok igazi aggodalomra.

Tisztelettel:

Dr. Máttyus István gyermek vesegyógyász Svábhegyi Gyógyintézet www.svabhegy.eu.

Kérdés: 2012. október 13., 11:20; Megválaszolva: 2012. október 29., 08:40
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
További vizsgálatok?
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Rövid,visszatérő fejfájás
Kevés fehérvérsejt