Krupp, hörghurut

Üdvözlöm a Doktornőt/vagy a Doktorurat! A kérdésem a következő: Kisfiam Bence 2 éves volt áprilisban, közösségbe jár. Többször volt léguti fertőzése, ill. 2-3 alkalommal fullad. A maszek Dokival megbeszéltem elküld allergia vizsgálatra. Igy is lett, másik Doki megcsinálta a vizsgálatot, Histamin3/5 a többi 0/0, felírt egy spray Flixotide 2X2, de nem tudom mikor, és hogy adjam be. Ugyanis két héttel ezelőtt fulladt éjjel, nagyon szárazan, megpróbáltam fújni egy pár napig, el is múlt, de most ismét hörög, időnként sípol a tűdeje, és nagyon köhög. Nem tudom azon kivűl hogy fújok neki amit nem tudom hogy jó-e, és levegőt engedek be az ablakon, mit csináljak? Vagy ez normális hogy két hetente ilyen tűnetei vannak? Kérem segítsen, vigyem még valahova? Vagy várjak? Hogy kell jól használni a sprayt egy ilyen kicsi gyereknél? Előre is köszönöm a segítséget, egs aggodó anyuka.Fülep Mónika, Dorogról.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hörghurut témában

Kedves Mónika!

A krupp és a hörghurut két eltérő betegség. A krupp vagy más néven laryngitis a gége gyulladása miatt létrejövő állapot. Ezt általában vírusfertőzés okozza. Ismertetője, hogy nagyon hirtelen, sokszor az éjszakai órákban váratlanul jelentkezik, a gyermek rekedt, ugatva köhög és a belégzés nehezített. Ezt a gyerekek általában 3 éves korukra kinövik.

A hörghurutnak több fajtája van, a nehezített légzéssel járó fajtát amit Ön is említ obstructív bronchitisnek nevezzük. Ilyen esetben a hörgők izomzata valamilyen oknál fogva görcsbe kerül, nem egyszer váladék is található a légutakban és a kilégzés nehezített. Ezek együttese adja a sípoló, búgó légzési hangot. Ezt a fajta hörghurutot számos dolog okozhatja: krónikus arcüreggyulladás, ahol az arcüregből a légcsőbe lefolyó váladék irritálja a hörgőket, reflux során a gyomorból visszafolyó savas váladék az oka, állhat a háttérben tejallergia és még számos más betegség.

Az, hogy egy 2 éves kisdednek 2 hetente visszatérő hörghurutja van egyáltalán nem normális dolog. Azt javaslom, beszéljen a gyermek háziorvosával, már csak azért is, mert nem árt, sőt jó ha Ő tud arról, hogy mi van a kisfiával, másrészt nem tudom mennyire történtek vizsgálatok a vérvételen kivűl: arcüreg röntgen, hasi ultrahang, mellkas röntgen stb. vagy keresse fel az illetékes pulmonológia szakrendelést.

A Flixotide spray használatával kapcsolatban pedig azt javaslom, hogy vigye el a háziorvosához vagy ahhoz a Doktorúrhoz vagy Doktornőhöz aki felírta és kérje meg őket, hogy mutassák meg a használatát, általában a pulmonológia szakrendelésen, ha felírnak egy ilyen készítményt, akkor meg is szokták mutatni a használatát és segítenek, hogy a gyermekkel együtt Ön megtanulja annak kezelését.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász szakorvos

Kérdés: 2008. június 03., 19:35; Megválaszolva: 2011. július 29., 11:25
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Csupa kérdés
Kedves Doki, Lanyom 2eves, 5 honapos. Kozossegbe jar, a horghurutbol nem tud 100% kigyogyulni nyar ota, bogyos a szeklete, 4honapja lett egy pukli a fejere ...
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?