• Krupp, hörghurut

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm a Doktornőt/vagy a Doktorurat! A kérdésem a következő : Kisfiam Bence 2 éves volt áprilisban , közösségbe jár . Többször volt léguti fertőzése , ill. 2-3 alkalommal fullad . A maszek Dokival megbeszéltem elküld allergia vizsgálatra. Igy is lett ,másik Doki megcsinálta a vizsgálatot , Histamin3/5 a többi 0/0, felírt egy spray Flixotide 2X2 , de nem tudom mikor , és hogy adjam be. Ugyanis két héttel ezelőtt fulladt éjjel ,nagyon szárazan , megpróbáltam fújni egy pár napig , el is múlt , de most ismét hörög , időnként sípol a tűdeje , és nagyon köhög . Nem tudom azon kivűl hogy fújok neki amit nem tudom hogy jó-e, és levegőt engedek be az ablakon , mit csináljak ?? Vagy ez normális hogy két hetente ilyen tűnetei vannak ? Kérem segítsen , vigyem még valahova ? Vagy várjak ? Hogy kell jól használni a sprayt egy ilyen kicsi gyereknél?? Előre is köszönöm a segítséget ,egs aggodó anyuka .Fülep Mónika , Dorogról.

        WEBBeteg szakértő válasza a hörghurut témában

        Kedves Mónika!

        A krupp és a hörghurut két eltérő betegség. A krupp vagy más néven laryngitis a gége gyulladása miatt létrejövő állapot. Ezt általában vírusfertőzés okozza. Ismertetője, hogy nagyon hirtelen, sokszor az éjszakai órákban váratlanul jelentkezik, a gyermek rekedt, ugatva köhög és a belégzés nehezített. Ezt a gyerekek általában 3 éves korukra kinövik.

        A hörghurutnak több fajtája van, a nehezített légzéssel járó fajtát amit Ön is említ obstructív bronchitisnek nevezzük. Ilyen esetben a hörgők izomzata valamilyen oknál fogva görcsbe kerül, nem egyszer váladék is található a légutakban és a kilégzés nehezített. Ezek együttese adja a sípoló, búgó légzési hangot. Ezt a fajta hörghurutot számos dolog okozhatja: krónikus arcüreggyulladás, ahol az arcüregből a légcsőbe lefolyó váladék irritálja a hörgőket, reflux során a gyomorból visszafolyó savas váladék az oka, állhat a háttérben tejallergia és még számos más betegség.

        Az, hogy egy 2 éves kisdednek 2 hetente visszatérő hörghurutja van egyáltalán nem normális dolog. Azt javaslom, beszéljen a gyermek háziorvosával, már csak azért is, mert nem árt, sőt jó ha Ő tud arról, hogy mi van a kisfiával, másrészt nem tudom mennyire történtek vizsgálatok a vérvételen kivűl: arcüreg röntgen, hasi ultrahang, mellkas röntgen stb.  vagy keresse fel az illetékes pulmonológia szakrendelést.

        A Flixotide spray használatával kapcsolatban pedig azt javaslom, hogy vigye el a háziorvosához vagy ahhoz a Doktorúrhoz vagy Doktornőhöz aki felírta és kérje meg őket, hogy mutassák meg a használatát, általában a pulmonológia szakrendelésen, ha felírnak egy ilyen készítményt, akkor meg is szokták mutatni a használatát és segítenek, hogy a gyermekkel együtt Ön megtanulja annak kezelését.

        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-03 19:35:50; Megválaszolva: 2011. július 29., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: