Allergia is lehet?

Üdvözlöm Doktornő! Elnézést kérek az ismételt időrablásért. Ön több kérdésemre is válaszolt már a visszatérő tüdőgyulladásokkal kapcsolatban, és meg is fogadtam, amiket csak lehetett. Pl. Abbahagytam a dohányzást. Korábbi levelemben írtam is, hogy csináltak mellkas CT-t, jan. 28-án, amin a leletező orvos csak annyit ír, hogy" Rekeszközelben 1-2 fibrotikus vonal, pleuralis adhesios csipke megfigyelhető." Azonban a tüdőgyógyászom is megnézte a felvételt, és azt mondta, hogy ő lát mindkét tüdő középső lebenyében kismértékű bronchiectasia-ra utaló elváltozást. A gondom a következő. Még mindig, (mondhatom, hogy napi szinten) szoktam érezni ilyen melegséget a hátamon, ill. a mellkasomon, és érzek ilyen légcsőhurut jellegű érzést is, ill.hőemelkedést, vagy inkább ilyen belső láz szerűség, rossz közérzet. Ez reggelente, ill, napközben szokott lenni, de estére általában elmúlik mindig. Köhögés nem nagyon van. (Olykor a salvus vizes inhaláció után, ill. a foster alkazmazása után is ilyen légcsőhurut jellegűt érzek.) Emiatt a hőemelkedések miatt nehezen akarta a háziorvos beadni a prenevar 13-at, de végül 27-én beadta. Kérdésem, hogy mikor alakul ki a védettség? Az immunrendszerem gyenge lehet az elmúlt évek antibiotikumai miatt? Nem lehet ez allergiás jellegű visszatérő gyulladás? Én igy érzem, hogy ahol alszunk, abban a helyiségben van valami, amitől ez lehet. (Pl. állati trófeák a falon, vagy kicsit vizes a házfal alja belűlről, pont az ágy mellett.) Esetleg azbeszt, vagy gyapotpor okozhat ilyen tüneteket? Mert 5 éve lakunk itt, és a kályhák, amikből egy ventillátor fújta a meleget, sajnos fújhatott ki ilyen porokat. Kimutatható-e manapság valami vizsgálattal, hogy van-e ilyen por a tüdőben? Ha nem javul az állapotom, mi a következő lépés? Hol lehet alaposabban vizsgálni a tüdőt, mellhártyát? (Segítségét ebben külön megköszönném.) Higyje el, nem vagyok hipohander, de mikor évek óta visszajön a tüdőgyulladás, most, december óta meg szinte hetek alatt, az antibiotikum kúra után nem sokkal kiújul, csak megijedne mindenki. Válaszát előre is köszönöm, Önben nagyon megbízom, ezért is merek így részletesen leírni mindent. Sándor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza hörghurut, köhögés témában

Kedves Sándor!

A mellkas röntgenen leírt elváltozás megfelel a lezajlott gyulladások utáni állapotnak.Kis bronchiectasiák (a kishörgők tágulata) lehetnek a korábbi dohányzás következményei is . Ennek azért van jelentősége, mert ezen a területen könnyebben megtelepedhetnek kórokozók. Ezért javasolt a Foster , és az inhalálás, mert az segíti ezen területek tisztulását. A védőoltás a leggyakoribb légúti kórokozók ellen véd, (amik a legsúlyosabb tüdőgyulladást okozzák) , de ezeken felül több tíz-százezer kórokozó van még, ami a védőoltás ellenére megbetegítheti. A légcsőhurutra jellemző tünetek azért vannak, mert az aszthma, esetleges COPD miatt termelődő légúti váladék ilyen módon ürül ki a tüdőből. Ezt segíti a Foster, és egyéb hörgőtágító szerek használata. A kályha azbesztje, nem okoz ilyen tüneteket. A szobában lévő trófeák, porfogók, ill. penészgomba komoly allergiás reakciót vált ki, főleg aszthmásoknál. Ez is hasonló tüneteket okoz. Orvosilag indokolt esetben hörgőtükrözéssel lehet kóros eltéréseket kimutatni a tüdőben.

A mellhártyát pleuroscopiával lehet még vizsgálni, de az csak abban az esetben indokolt, ha a röntgenen, vagy CT-n elváltozás látható, illetve mellkasi folyadék jelenik meg.

Véleményem szerint használja aszthma gyógyszerét rendszeresen, és próbálja meg közvetlen környezetét allergén mentesíteni .Jelenleg egyéb tennivalója nincs.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2019. március 05., 09:16; Megválaszolva: 2019. március 05., 10:11
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Bronchitis acuta
Üdvözlöm! (A tünetek előtt egy hónappal volt egy megfázásom) Tüneteim 1,5 hónapja kezdődtek. Mellkas illetve lapocka tájéki fájdalom, rossz...
Nehéz légzés
Tisztelt Dr Nő Egy olyan kérdésem van ön felé, hogy nagyjából március 18 tól március végéig dolgoztam különböző vegyszerekkel, mint hipo és...
COPD, vagy komolyabb?
Üdvözlöm Doktornő. Elnézését kérem, hogy ismét az idejét rabolom, de szeretném megosztani Önnel az utóbbi időben történt fejleményeket, és...
Hurutos köhögés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hörghurut gyulladásom volt, amire Azi Sandoz nevű antibiotikumot kaptam. Mivel rengeteget köhögtem és erőlködtem, hogy...
Melkasfájdalom
Körübelül 3hónapja mellkasifájdalmaim vannak az elejen csak néha fájt köhögésnél de aztan rosszabn lett.. már levegővételnél is fájt.....