COPD, vagy komolyabb?

Üdvözlöm Doktornő. Elnézését kérem, hogy ismét az idejét rabolom, de szeretném megosztani Önnel az utóbbi időben történt fejleményeket, és szeretném kikérni a véleményét. A tüdőgyógyászom is javasolta a mellkas CT-t bronchiectasia gyanú miatt, ami kontrasztanyaggal 01. 28-án meg is történt. A leletező orvos nem ír le semmilyen kóros folyamatot sem a tüdőkben, sem a mellhártyán, sem nyirokcsomó eltérés nincs. De még bronchiectasia sem állapítható meg. Ami említésre méltó,: "Rekeszközelben 1-2 fibrotikus vonal, pleuralis adheisos csipke megfigyelhető." Más eltérést nem látott. Viszont az utóbbi kb 2 héten tapasztaltam olyat, hogy reggel ilyen ingerköhögés jön rám, ami pár másodpercig tart, de utána nem köhögök. 30-án reggel viszont hasonló köhögés után felköhögtem kis mennyiségű (kb 3x7 mm-es) fehér, benne pici alig látható porszerű piros pöttyözött ragacsos, nyúlós váladékot, ami irtó büdös volt. A szaga elég erős volt, rothadt gyümölcsre emlékeztetett. Ez a köpet pár óra múlva a zsebkendőn száraz, sárgás színű lett. Azóta ez nem ismétlődött, de az olykor hirtelen jövő ingerköhögés (mintha csiklandozna valami a légcsőben érzés) megmaradt a reggeli órákban. Lehet, hogy furán hangzik, de a bal oldalról érzem ezt. A CT leletet CD-n a tüdőgyógyászom is megtekintette, majd telefonált, hogy nem lát sem daganatra, sem fibrózisra utaló eltérést, de mindkét tüdő középső lebenyében lát kis mértékű bronchiectasiára utaló eltérést. Szerinte gyulladásos eredetű. Írt fel dupla hatóanyagú antibiotikumot, és felírta a prenevar 13 injekciót is. A kérdéseim, hogy ha a váladék ilyen büdös, akkor az régóta le lehet rakódva? Pang a tüdőben? Miért nem tudom felköhögni a maradékot? (Mert amúgy ha köhögök is, szinte semmi nem jön fel, bár köhögni sem sokat köhögök, de érzem, hogy van ott valami lerakódás.) Néha gyenge ziháló, sípoló sípoló légzést is tapasztalok. Miért tér vissza gyakran (évente 2x) a gyulladás? Ami zavaró számomra, mert kihat a mindennapi tevékenykedéseimre, hogy gyakran van jövő-múló hőemelkedésem, rossz közérzet, izomfájdalom a bal karban, néha vállban, és mellkas, hátfájdalom is. Ezek összefügghetnek ezzel a tüdőproblémával? Vagy mozgásszervi? Épp emiatt az izomproblémák miatt most 7 napig Ciklofanac duo-t szedek. A tüdőgyógyász által felírt antibiotikum szedését emiatt még nem kezdtem meg. A Prenevar 13 mikor adható be? Beadása után mi történik majd a tüdőben? Van-e a továbbiakban valami teendőm, szükség lehet-e további kivizsgálásra? Esténként inhalálok (salvus víz) Köszönöm türelmét, megértését. Sándor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza hörghurut, köhögés témában

Kedves Sándor!

A leírt tünetek valóban gyulladásra utalnak. Az aszthmás, vagy COPD-s betegeknél a légutakban képződő váladék a betegség velejárója. Ha ez a váladék színes, kellemetlen szagú, az bakteriális fertőzésre utal, antibiotikus kezelése szükséges.Ez az oka az időnként jelentkező ingerköhögésnek is.

Hörgőtágítók és inhaláló kezelés alkalmazása javasolt. Az évente 2 alkalommal jelentkező légúti gyulladás ugyan nem sok, de a Prevenar vakcina, illetve egy Broncho-vaxom nevű kapszula szedése erősíti immunrendszerét a kórokozókkal szemben. A Prevenar bármikor beadható amikor nincs lázas megbetegedése, mert nem tartalmaz sem élő, sem gyengített kórokozót, nem várható semmilyen oltási reakció utána.

Nem tudom, hogy dohányzik-e, de ha igen mindenképpen hagyja el!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2019. február 02., 20:20; Megválaszolva: 2019. február 03., 15:24
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Nehéz légzés
Tisztelt Dr Nő Egy olyan kérdésem van ön felé, hogy nagyjából március 18 tól március végéig dolgoztam különböző vegyszerekkel, mint hipo és...
Allergia is lehet?
Üdvözlöm Doktornő! Elnézést kérek az ismételt időrablásért. Ön több kérdésemre is válaszolt már a visszatérő tüdőgyulladásokkal...
Hurutos köhögés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hörghurut gyulladásom volt, amire Azi Sandoz nevű antibiotikumot kaptam. Mivel rengeteget köhögtem és erőlködtem, hogy...
Melkasfájdalom
Körübelül 3hónapja mellkasifájdalmaim vannak az elejen csak néha fájt köhögésnél de aztan rosszabn lett.. már levegővételnél is fájt.....
Egyáltalán nem mulló krákogás...
Kedves Dr. Hangonyi Csilla! Sajnos azt kell, hogy mondjam most már csak Önben van az utolsó reményem a betegségemmel kapcsolatban. Ami a lényeg...