Okozhat vesebetegséget?

Tisztelt Doktornő /Úr! Körülbelül fél éve -tünetek nem voltak- egy nyaki UH vizsgálat a bal oldalon egy kb. 14 cm hosszú, echoszegény sima felszínű lágy plakkot mutatott ki, mely 45-50 %-ban szűkítette a lument. A vizsgálatot fél év után megismételtük, ahol egy másik helyen egy másik vizsgáló orvos az előzmények tudta nélkül alapos ellenőrzést köveően nem talált komoly elváltozást egyik oldalon sem, a jobb oldalon mérsékelt, a bal oldalon egyhe fokú atherosclerosist állapított meg haemodinamikai eltérés nélkül. Az orvosom se nagyon értette, hova tünt az elzáródás, de azt mondta, hogy örüljünk neki. Az első vizsgálatot követően a lipidológus orvos előszőr Aspirin Protectet, Xetert, majd Obradont írt fel, de mindkettő izomproblémát okozott. Ezután Zocort kaptam, amit minden másnap kell bevennem- 10 mg.-ot. Ez is okozott görcsös fájdalmakat, de nem annyira zavar. A napokban vérvétel is történt, ahol a karbamid érték magasabb lett, (7.3 mmol/l -7.1-ig jó), pedig a gyógyszer elkezdése előtt még 6 mmol/ l volt és soha nem volt 6.3 -nál magasabb. A CK érték 400 U/l lett- 190-ig jó, valamint az összkoleszterin pedig 5.7 mmol/l /5-ig jó, a gyógyszer a koleszterinemet nem vitte lejjebb, előzőekben 5 volt az összkoleszterinem. A kreatinin szint jó volt, 92 mmol/l -106-ig jó. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Zocor okozhatta-e a karbamid emelkedését, valamint okozhat-e hosszútávon vesekárosodást? Köszönettel Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a sztatin kezelés témában

Kedves Kérdező! A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem okoznak vesekárosodást, ellenben viszonylag gyakrabban emelik meg a májfunkciós értékeket. Az Önnél észlelt enyhe vesefunkciós eltérést nem a Zocor okozza. A görcsös fájdalom és a CK emelkedés viszont összefüggésben lehet a Zocor tablettával. A leírtakból az derül ki, hogy Ön a Zocort elsősorban nem a koleszterincsökkentés miatt kapta, hanem érvédelem céljából, az arteriosclerosis folyamatának lassítása érdekében.

Kérdés: 2014. május 29., 07:36; Megválaszolva: 2014. május 30., 13:34
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?
Apaság ellenörzés
Gyermekvállalás unokatestvérek...
Az én részemről az apukám testvérének a fiával élünk együtt már rég és szeretném tudni ha gyermeket szeretnék akkor lehet e neki valami...