• Étel függőség, evészavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérdésem az lenne, hogy mi lehet az oka, a "kórosan sok" alma fogyasztásnak? Az egész, 1 éve kezdődött. Wilson-kórt diagnosztizáltak nálam, már májcirózisom van. Tudni kell rólam, hogy gyerek korom óta, extrém túlsúllyal küzdöttem. Az elmúlt egy év alatt sikerült 75 kg-ot leadnom, ezt a Wilson-kórhoz szabott diétának, és rengeteg mozgásnak köszönhetek. 180 cm-hez vagyok most 80 kg. Ez alatt az 1 év alatt érdekes táplálkozási szokásaim alakultak ki, mivel nagyon sok élelmiszer fajtát egyáltalán nem fogyaszthatok. Ami több mint egy féléve jelen van nála, a beteges alma evési kényszer. Eleinte napi 4 alma már soknak számított, de mára már napi 6-8 kg almát is képes vagyok elfogyasztani. Egyszerre ez jelenthet nálam akár 10 darab almát. Van, hogy egész nap csak almát eszem, és semmi mást. Bűntudatom van, ha mást is fogyasztok, és egyből kényszert érzek arra, hogy lemozogjam a felesleges kalóriákat, ezért több órát mozgok étkezés után.Fogyasztok persze mást is, de azt minimálisan. Napi 1200 kalóriára vagyok beállítva, és pluszban tápszert kell innom, napi 2x-er. A tápszer kötelező, fehérjehiány miatt. Az almát akkor is eszem, mikor nem vagyok éhes. Szinte állandóan. Puffadok, hasvízkórom van, de csak almát kívánok egyfolytában, semmi mást. Próbáltam, hogy nem eszek almát de nagyon ideges lettem kishíján összeomlottam, hisztiztem és mindent megtettem azért, hogy almához jussak. Amikor nem volt almám, és pénzem sem, hogy vegyek, addig ügyeskedtem kéregettem, amíg almához nem jutottam. Tudatosan próbálom ilyenkor elzárni magam az almától, de idegileg összeomlok, rosszul leszek fizikailag is, ha egy napig nem ehetek. A gond az, hogy egyre nagyobb mennyiségben fogyasztom, nemrég a kórházban kötöttem ki emiatt, mert túl sok almát ettem, és úgymond tönkretette a szervezetem. Hol édeset, hol savanykásat kívánok. Szeretném megtudni ennek az okát, és hogy konkrétan mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a Wilson kór, evészavar témában

        Kedves Kérdező! A leírása alapján azt gondolom, hogy önnek táplálkozási zavara van, illetve kényszerbetegségben szenved. Javaslom, hogy keresse fel a helyi pszichiátriai gondozót és beszéljék meg a további teendőket, mert ez a kellemetlen szokás jelentősen ront az életminőségén és a sok almaevés a testi egészségére is veszélyes. Az alma nagyon egészséges gyümölcs, de a héjja feldörzsöli az inyt, nagy mennyiségben a savtartalma tönkre teszi a fogakat és a magas pektin tartalma miatt emésztési panaszokat is okozhat. A problémájára megoldást jelenthet a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés is.


        Kérdés: 2014. január 17., 15:15; Megválaszolva: 2014. január 21., 23:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: